Annons

Inköpschefer i tjänstesektorn mer pessimistiska

Ekonomi • Publicerad 5 juli 2022
Utsikterna för tjänster, som transporter, ser något sämre ut enligt inköpscheferna. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Inköpscheferna i tjänstesektorn blev mer pessimistiska i juni. Inköpschefsindex sjönk med fem indexenheter till 62,8 jämfört med maj.

Det innebär att konjunkturen fortfarande är stark, ett index över 50 indikerar tillväxt, men att utsikterna ser lite sämre ut, enligt inköpscheferna. Index ligger dock en bra bit över det historiska genomsnittet på 56,4.

Annons

"Juniutfallet visar på en fortsatt stark tjänstekonjunktur även om nedåtriskerna har ökat i och med allt dystrare hushåll och stigande räntor vilket kan bli en ökad utmaning för tjänsteföretagen under andra halvåret", skriver Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex, i ett pressmeddelande.

Alla delindex som ingår i inköpschefsindex sjönk, men den del som står för leveranstider stod för den största nedgången.

Alla delindex ligger dock över det historiska genomsnittet.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons