Annons

Ingen publik på Sverige–Ryssland: "Oroliga"

Landskampen mellan Sverige och Ryssland på Friends arena den 28 mars kommer att spelas inför tomma läktare.
Detsamma kan gälla damernas EM-kvalmatch mot Ungern i april.
Fotboll • Publicerad 11 mars 2020
Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand. Arkivbild.
Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

På onsdagen kom beskedet att regeringen följer Folkhälsomyndighetens förslag om begränsade sammankomster, vilket betyder att "sammankomster med mer än 500 personer inte får hållas".

Därmed drabbas idrotts-Sverige hårt.

Annons

Fotbollsherrarnas landskamp mot Ryssland kommer att spelas utan publik och enligt Håkan Sjöstrand finns det ingen tidsbegränsning för det rådande beslutet vilket innebär att även damernas EM-kvalmatch mot Ungern i Göteborg den 14 april kan spelas bakom stängda dörrar.

– Vi planerar att genomföra matchen, men givet ett besked i dag kan även den bli utan publik. Vi får se, säger Håkan Sjöstrand.

– Vi får förhålla oss till det vi vet och hantera situationen efter det.

"Svårt att greppa"

TT: Hur ser du på att ni tvingas stänga ner landslagsarenorna?

– Fotbollen påverkar samhället i stort, och vi måste göra allt vi kan för att minska smittspridningen. I ett längre perspektiv drabbar det förstås rent ekonomiskt, säger Sjöstrand, och syftar även på de inhemska fotbollsserierna.

TT: Är du orolig över utvecklingen som sker?

– Vi är nog alla oroliga över det vi ser som händer runt omkring. Det är svårt att greppa omfattningen av det, det är svårt att överblicka och bedöma hur det påverkar oss. Det är viktigt att vi har en struktur i det vi gör.

Svenska fotbollförbundet har följt utvecklingen kring coronaviruset och de svenska myndigheternas rekommendationer noga.

Pengarna tillbaka

Sedan tidigare står det klart att herrlandslagets träningsmatch borta mot Cypern den 31 mars kommer att spelas utan publik, då Cyperns fotbollsförbund har beslutat att ligafotboll och landskamper fram till den 31 mars ska spelas inför tomma läktare.

– Vi har en omfattande landslagsverksamhet, och olika nationers myndigheters beslut påverkar även oss, säger Håkan Sjöstrand.

Han säger till Aftonbladet att SvFF kommer gå ut med information till alla som köpt biljetter till Sverige–Ryssland om hur man ska göra för att få tillbaka sina pengar.

Simon Sjöstrand/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons