Annons

Ingen ersättning efter sillfiskeförbud

Efter beslutet om fyra månaders stopp på sillfiske var måttet rågat, enligt sillfiskare längs med Östersjökusten som kämpat för att få ersättning för flera månaders förlorad inkomst.
Beskedet? De får inte en enda krona.
Ekonomi • Publicerad 1 oktober 2020
Yrkesfiskare som drabbats ekonomiskt av det fyra månader långa fiskstoppet längs sydkusten får ingen ersättning. Arkivbild
Yrkesfiskare som drabbats ekonomiskt av det fyra månader långa fiskstoppet längs sydkusten får ingen ersättning. ArkivbildFoto: 

Sölvesborg, Karlskrona och Simrishamns kommun höll krismöten för sin lokala fiskeindustri – dock utan synbart resultat. Nu meddelar nämligen landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) att fiskarna inte får en enda krona i ersättning, rapporterar BLT.

– Beslut om TAC- och kvotförordning, vari lekstängningen ingår, finns inte med i förordningen för Europeiska havs- och fiskerifonden som en grund för stillaliggandeersättning vilket gör att möjligheten till ersättning till yrkesfiskare i detta fall inte finns, varken retroaktivt eller framöver, så länge EU-reglerna ser ut som de gör, säger Jennie Nilsson till BLT.

Annons

Sillfiskarna i Sölvesborg har tillsammans med kommunens näringslivskontor legat på ministern för besked en längre tid, då fiskare stått utan inkomst under förbudsmånaderna.

Allt sillfiske i Östersjön stoppades i somras under fyra månader, enligt ett beslut av EU:s fiskeministrar. Stoppet gällde allt fiske från skånska sydkusten upp till höjd med Öland. Syftet är att skydda den hotade Östersjötorsken under lekperioden. Men det är ett beslut som sågats.

Enligt kritikerna äger det stoppade fisket inte rum i torskens lekområde, och dessutom ger sillfisket många arbetstillfällen under sommaren.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons