Annons

Inga nya misstänka fall i Jönköping

Kvinnan i Jönköping som smittats av det nya coronaviruset är kvar på sjukhus, men mår efter omständigheterna bra.
Inga nya misstänkta fall i regionen har rapporterats in under helgen.
Coronaviruset • Publicerad 3 februari 2020
Infektionskliniken på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping.Foto: Mikael Fritzon/TT

Det var i fredags som det första svenska fallet av det nya coronaviruset bekräftades. Det handlar om en kvinna i 20-årsåldern, som nyligen besökte staden Wuhan i Kina.

Eftersom kvinnan självmant isolerade sig redan innan hon fick sjukdomssymptom anses dock risken för att någon annan smittats väldigt liten. Ingen av personerna som kvinnan haft kontakt med efter återkomsten från Kina har heller behövt lämna några prover.

Annons

– Vi jobbar med smittspårning hela tiden för olika sjukdomar, så det har vi rutiner för. Just i det här fallet har det inte lett till att någon ytterligare person behövt lämna något prov eller övervakas på annat sätt, säger smittskyddsläkaren Malin Bengnér.

Nya riktlinjer

Den smittade kvinnan vårdas fortfarande på infektionskliniken på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping, men mår förhållandevis väl.

Hur länge hon behöver vård är dock svårt att säga. Enligt nya riktlinjer från WHO och Folkhälsomyndigheten krävs två virusfria prov, tagna med ett dygns mellanrum, för att kunna förklara någon smittfri.

– Vi kommer att följa henne med regelbundna prover tills hon både mår bra och inte längre är smittsam, säger Malin Bengnér.

– Men hur lång tid det kommer att vet vi ju inte.

"Mycket frågor"

Smittskyddsenheten på region Jönköping har haft ett par hektiska dagar sedan uppgifterna om det första svenska fallet blev offentliga i fredags.

– Vi har ju märkt av det, att det finns mycket frågor och oro. Men kunskap är bästa sättet att lindra den oron, säger Malin Bengnér.

– Så vi går ut med vår information och hänvisar också till Folkhälsomyndighetens sida med frågor och svar, som är väldigt bra.

Jens Bornemann/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons