Annons

Smittspridningen ökar i Sverige: "Allvarligt"

Smittspridningen tar ny fart i Sverige, och inom sjukvården syns en ökning av antalet patienter som vårdas för covid-19.
Coronaviruset • Publicerad 8 oktober 2020
Karin Tegmark Wisell på dagens pressträff.
Karin Tegmark Wisell på dagens pressträff.Foto: Amir Nabizadeh/TT
Mattias Fredricson, enhetschef på Socialstyrelsen, Karin Tegmark Wisell, avdelningschef vid Folkhälsomyndigheten, och Morgan Olofsson, MSB, under torsdagens myndighetsgemensamma pressträff.
Mattias Fredricson, enhetschef på Socialstyrelsen, Karin Tegmark Wisell, avdelningschef vid Folkhälsomyndigheten, och Morgan Olofsson, MSB, under torsdagens myndighetsgemensamma pressträff.Foto: Amir Nabizadeh

Folkhälsomyndigheten rapporterade under torsdagens presskonferens inga ytterligare dödsfall bland personer med bekräftad covid-19 i Sverige. Men smittspridningen tar ny fart. För närvarande ligger andelen positiva prov bland de som testas på 2,9 procent – en andel som har ökat stadigt de senaste veckorna.

– Förrförra veckan låg vi på 2,4 procent och veckan innan dess på 1,6 procent, säger Karin Tegmark Wisell.

Fler får sjukhusvård

Annons

I bland annat Uppsala syns tecken på extra kraftig ökning.

– Vi ser heller inte tecken på den möjliga avmattning man kan se i Skåne och Stockholm, säger Karin Tegmark Wisell.

När det gäller antal personer som får sjukhusvård för covid-19 handlar det än så länge om jämförelsevis låga tal, enligt Socialstyrelsens sammanställning. Just nu vårdas 25 personer med covid-19 inom intensivvården, och 152 smittade personer vårdas på andra avdelningar. Men trenden är ökande även där.

– Vi ser en svag ökning av personer som vårdas för covid-19 inom sjukvården, säger Mattias Fredricson, enhetschef på Socialstyrelsen.

"Inte läge att lätta upp"

Under torsdagen kom beskedet att man inte lättar på restriktionerna för antalet personer som får samlas vid allmänna sammankomster, något Karin Tegmark Wisell motiverar med just den ökade smittspridningen.

– Nu ser vi att situationen är väldigt, väldigt allvarlig med regioner som har ökande smittspridning och vi får dessutom höra från Socialstyrelsen att det har skett en svag ökning på belastningen inom sjukvården, säger hon.

– Då är det inte läge att lätta upp på något sätt.

TT: Innebär det att vi i stället får se skärpta åtgärder i hela landet?

– Det gäller att vi verkligen tänker helheten innan vi går ut med nya rekommendationer, så att det blir ändamålsenligt. Vårt uppdrag är att titta på folkhälsan som helhet, och där ser vi att det blir konsekvenser som är oerhört negativa. Myntet har hela tiden två sidor, säger Karin Tegmark Wisell.

Hon nämner besöksförbudet på äldreboenden som ett exempel på hur restriktioner kan få negativa konsekvenser på andra sätt.

"Kan tvingas gå tillbaka"

Annons

TT: Det är snart höstlov och folk planerar resor. Kan det bli aktuellt att återinföra reserestriktioner i landet?

– Vi kan tvingas gå tillbaka till situationer vi haft tidigare. Vi försöker att inte behöva backa för mycket, men det går att ompröva beslut på lättnader som har tagits, säger Tegmark Wisell.

Folkhälsomyndigheten presenterade tidigare under dagen möjligheten att införa olika typer av lokala åtgärder på olika håll i landet.

– Lagstiftningen kan inte vara olika, den är nationell. Men däremot i de här allmänna råden som vi skickat ut på remiss så är syftet att tydliggöra vad vi ser som de verktyg som är lämpligast att ta till i det här läget, säger Tegmark Wisell.

"Första steget i en trappa"

TT: Kan en region då införa bindande regler lokalt, eller handlar det om rekommendationer?

– Ett allmänt råd kopplas till en lagstiftning, i det här fallet smittskyddslagen. Är det dålig följsamhet kan man gå vidare högre upp i skalan vad gäller att införa tydligare restriktioner, säger Tegmark Wisell.

Hon understryker att den svenska strategin är byggd på en förståelse för situationen och att man ser på individen som en ansvarstagande person, fortsätter hon.

– Första steget i en trappa är att gå den vägen, säger Karin Tegmark Wisell.

Fakta: Antal döda och smittade

Totalt har 97 532 personer bekräftats smittade av covid-19 i Sverige.

Hittills har 5 892 av de smittade avlidit.

25 personer får intensivvård för covid-19 och ytterligare 152 personer vårdas på andra sjukhusavdelningar.

Källa: Folkhälsomyndigheten

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons