Annons

Inflationsprognos förvånar – lägre än väntat

Inflationsförväntningarna kommer in på 4,6 procent, enligt en ny rapport från Kantar Prospera. Det är lägre än väntat.
Ekonomi • Publicerad 11 augusti 2022
Riksbankschefen Stefan Ingves kan ta ställning till de nya inflationsförväntningarna. Den 20 september kommer Riksbanken med nästa räntebesked. Arkivbild.Foto: Ali Lorestani/TT

På ett års sikt väntas inflationen ligga på 4,6 procent, enligt måttet KPIF. Det är oförändrat sedan julimätningen. SEB:s prognos var 5 procent.

Enligt SEB är siffran "mycket överraskande" med tanke på den stigande spotinflationen och energipriserna, och de tror att ett lägre antal undersökningssvar under sommaren kan ha påverkat resultatet.

Annons

"Detta är dock viktigt för Riksbanken, även om den kvartalsundersökning som kommer inför räntebeslutet i september är viktigare då den också innehåller förväntningar från arbetsmarknadspartners och inköpschefer", skriver banken i ett e-postutskick.

På en längre tidshorisont sjunker förväntningarna.

På två år ligger förväntningarna nu på 2,7 procent jämfört med 3,1 procent senast och 2,3 procent (2,5 procent) på fem år.

Vad gäller styrräntan är prognosen att den på ett års sikt förväntas uppgå till 2,1 procent jämfört med 1,9 procent i förra mätningen, för att sedan på två års sikt ligga på 2,0 procent (2,0 procent).

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons