Annons

Indien försvarar omstridd lag

Indien • Publicerad 3 mars 2020
Demonstrationer mot den kontroversiella medborgarskapslagen i staden Guwahati. Arkivbild.Foto: Anupam Nath/AP/TT

Indien avvisar kritiken mot sin kontroversiella medborgarskapslag, efter att FN:s människorättschef Michelle Bachelet uttryckt stöd för att ompröva lagen i Högsta domstolen.

Lagen gör det lättare för icke-muslimer från grannländer att få medborgarskap. Kritikerna anser att den är diskriminerande eftersom muslimer utesluts och att den därför undergräver de sekulära idealen i grundlagen.

Annons

Medborgarskapslagen har, sedan den presenterades, mötts av stort motstånd. I huvudstaden New Delhi följde våldsamma protester där över 40 människor miste livet.

Lagförslaget röstades trots oroligheterna igenom av parlamentet i slutet av förra året, ett beslut som under tisdagen försvarades av utrikesminister Raveesh Kumar.

­– Medborgarskapslagen är en intern indisk angelägenhet. Att instifta indiska lagar är något som vårt parlament ensamt har rätt att göra, sade han.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons