Annons

Importerade gatuhundar hade dåligt rabiesskydd

Flera gatuhundar som importerats från Ryssland till Sverige i början av sommaren har dåligt skydd mot rabies. En av hundarna var inte vaccinerad alls och fick därför avlivas.
Djur • Publicerad 14 augusti 2020
Flera gatuhundar som importerats från Ryssland till Sverige saknar tillräckligt skydd mot rabies. Hunden och ägaren på bilden har inget med händelsen att göra. Arkivbild.
Flera gatuhundar som importerats från Ryssland till Sverige saknar tillräckligt skydd mot rabies. Hunden och ägaren på bilden har inget med händelsen att göra. Arkivbild.Foto: Mohssen Assanimoghaddam/AP/TT

– Det här visar att det inte är tillförlitligt med bara ett intyg på en vaccination. Man måste kräva att det görs ett test som visar att hunden har antikroppar, säger Lotta Hofverberg, enhetschef vid smittbekämpningsenheten på Jordbruksverket.

Det var i juni som hundarna fastnade i en stickprovskontroll vid den polska gränsen. Hundarna var på väg till sina nya svenska ägare, som bor i 15 olika svenska län, och hade importerats av en ideell organisation som förmedlar gatuhundar i Sverige.

Annons

Hundarna hade skriftliga intyg på att de var vaccinerade mot rabies, vilket krävs för att få föra in hundar till EU, men stickprovskontrollen visade sig att en av hundarna inte hade tillräckligt skydd mot rabies. Jordbruksverket beslutade då att provta alla hundarna för att undersöka om det fanns systematiska brister i vaccinationen.

Fick avliva hund

Nu har prover från 17 av de 32 gathundarna analyserats och visar att i knappt hälften av fallen har hundarna tillräckligt skydd. En hund var inte alls vaccinerad, vilket gjorde att Jordbruksverket fattade beslut om avlivning.

– Det är givetvis väldigt tråkigt för den hundens ägare, men det går inte att i efterhand vaccinera en hund mot rabies. De som har köpt hundarna har inte gjort något olagligt, men vi på Jordbruksverket vill påpeka att man bör tänka en extra gång innan man importerar hundar som bott på gatan i ett land med rabies. Vi avråder från det eftersom de är riskdjur, säger Lotta Hofverberg.

I övriga fall har hundarna vaccinerats, men har inte utvecklat fullgott skydd. De hundarna isoleras under en period tills risken för rabies bedöms vara tillräckligt låg.

– De sitter i hemisolering och ägarna har fått tydliga instruktioner för vad som gäller och vad som är tillåtet att göra. Följer man inte reglerna kan man straffas för det. Även de hundar som vi väntar provsvar från är isolerade i sina nya hem, säger Lotta Hofverberg.

"Kanske krävs bevis"

Efterfrågan på hundar och inte minst hundvalpar har ökat under pandemin då många varit hemma mer än vanligt och passat på att skaffa valp. Flera svenska hunduppfödare vittnar om ett enormt tryck.

Samtidigt befarar Jordbruksverket att illegal import av ovaccinerade hundar ökar i takt med efterfrågan.

– Vi diskuterar nu internt hur vi ska komma tillrätta med det här problemet, att det kan komma in djur som inte är vaccinerade eller bär på smittan. Det kanske krävs bevis på ett test som visar att hunden har antikroppar, säger Lotta Hofverberg.

Fakta: Så smittar rabies

Rabies kan drabba i stort sett alla däggdjur och leder nästan alltid till döden. Världshälsoorganisationen uppskattar antalet fall hos människor till mellan 30 000 och 70 000 per år. Rabiesvirus överförs via infekterad saliv, nästan alltid genom bett eller slickningar av ett rabiessmittat djur.

Hos hundar börjar rabies med förändring av temperamentet. Hundar som normalt är vänliga mot människor kan plötsligt börja bitas och bli osäkra medan skygga hundar blir tillgivna. Efter några dagar utvecklas sjukdomen till en aggressiv form eller en stum form. Vid den aggressiva formen är hunden ständigt aktiv och kan bitas. Vid den stumma formen förblir hunden tyst. I båda fallen blir hunden till slut förlamad och dör.

Rabies är anmälningspliktig. Om man misstänker att ett djur har drabbats av sjukdomen måste man genast tillkalla veterinär.

Källa: Jordbruksverket

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons