Annons

Implantat ska hjälpa förlamade att gå

Ett implantat i ryggmärgen kan i framtiden hjälpa förlamade att gå igen.
Implantatet, som skickar elektriska signaler till musklerna, härmar hjärnans funktion och kan i framtiden hjälpa människor med svåra skador på ryggmärgen att kunna stå, gå och motionera igen.
Vetenskap • Publicerad 8 februari 2022
Ett implantat kan i framtiden hjälpa förlamade att gå Arkivbild.
Ett implantat kan i framtiden hjälpa förlamade att gå Arkivbild.Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

Uppfinningen, som har tagits fram vid universitetssjukhus i Lausanne, bygger på en studie som pågått i flera år, där elektriska impulser använts för att förbättra livet för de med skador på ryggmärgen och inkluderar en studie från 2018 där forskarna lyckades få tre patienter med delvis förlamning i nedre delen av kroppen att gå igen.

Samtliga patienter hade blivit förlamade efter olyckor och de kunde alla gå för egen maskin strax efter det att det sex centimeter stora implantatet opererats in i kroppen.

Annons

– Elektroderna var längre och större än de som vi använt tidigare och vi kunde komma åt fler muskler tack vare den nya teknologin, säger Jocelyne Bloch, hjärnkirurg vid universitetssjukhus i Lausanne.

Promenera en kilometer

I dag kan en av försökspersonerna stå upp i flera timmar, promenera en kilometer, gå i trappor och simma tack vare implantatet som styrs med en bärbar dator som aktiverar ett mönster av olika impulser.

Två av patienterna kan dessutom delvis röra musklerna en aning helt utan de elektriska impulserna.

Samtliga i studien hade varit förlamade i mer än ett år när de fick implantatet och forskarna hoppas nu kunna testa metoden i ett tidigare skede efter en olycka eftersom de tror att det kan ge bättre effekt.

Mobilstyrning

Än så länge fungerar inte metoden för alla typer av skador och sex centimeter av ryggmärgen måste vara oskadad för att implantatet ska fungera.

Forskarna hoppas också att implantatet kan hjälpa patienter med nervsjukdomen parkinson och att det kan kontrolleras via mobilen.

I måndags publicerades studien i den medicinska tidskriften Nature Medicine.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons