Annons

Illegal marknadsplats på darknet nedstängd

En tysk-ledd polisinsats har stängt ned "världens största handelsplats på darknet".
Åklagaren räknar med att insatsen kommer leda till fler utredningar mot köpare och säljare.
Tyskland • Publicerad 12 januari 2021
På marknadsplatsen har bland annat vapen, droger, förfalskade sedlar och kreditkort varit till salu. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Den 34-årige man från Australien som misstänks ligga bakom driften av marknadsplatsen greps nära den tysk-danska gränsen. Samtidigt beslagtogs över 20 servrar i Moldavien.

"Utredare lyckades stänga ner marknadsplatsen och stänga av servrarna i måndags", säger åklagaren enligt ett pressmeddelande.

Annons

Det som åklagaren kallar "världens största handelsplats på darknet" hade vid nedstängningen nästan en halv miljon användare och fler än 2 400 säljare världen över. Minst 320 000 transaktioner hade genomförts till ett värde av 140 miljoner euro.

På marknadsplatsen såldes "alla sorters droger", förfalskade pengar, stulna och förfalskade kreditkort, anonyma SIM-kort, skadlig kod och mycket mer.

"Utredarna räknar med att kunna använda den data som sparades för att starta nya undersökningar mot marknadsplatsens moderatorer, köpare och säljare", säger åklagaren.

Amerikansk, australiensisk, brittisk, dansk, schweizisk, ukrainsk och moldavisk polis deltog i insatsen som samordnades av Interpol.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons