Annons

Iakttagelse från 2018 klassas som ufo

Under två år har Ufo-Sverige utrett en iakttagelse på himlen från en mamma och hennes dotter en kväll i Vaxholm 2018. Nu har rapporten fått beteckningen ufo – något som är ovanligt.
Ufon • Publicerad 14 januari 2021
"Jag såg ett mycket ovanligt ljus på himlen som rörde sig mycket konstigt. Sken mycket starkt, som en klump på himlen." Så beskriver ett vittne det hon såg en kväll 2018 – som nu klassas som ufo. Arkivbild.
"Jag såg ett mycket ovanligt ljus på himlen som rörde sig mycket konstigt. Sken mycket starkt, som en klump på himlen." Så beskriver ett vittne det hon såg en kväll 2018 – som nu klassas som ufo. Arkivbild.Foto: Vidar Ruud/NTB/TT

2020 kom totalt 299 rapporter om fenomen på himlen i Sverige in till Ufo-Sverige. Av dessa är 20 fortfarande under utredning, 124 fick bedömningen "ifo"(identified flying objects), 47 bedömdes som "troliga ifon" och 29 som "svårbedömda" vilka därmed inte fått någon förklaring. 79 rapporter saknade viktig information och kunde inte bedömas.

Under året har organisationen även arbetat med en rapporterad iakttagelse från 2018, som till slut fått ufobeteckning.

Annons

– Det är ganska ovanligt att vi klassar saker som ufo, det är enstaka fall per år och det är flera gånger det går ett eller två år utan något fall, säger Johan Gustavsson på Ufo-Sverige.

– Vi har ganska strikta kriterier för vad som ska gälla. Det ska gå att utesluta alla alternativa förklaringar till väldigt god sannolikhet.

Runt "fartyg" klassat som ufo

Det som organisationen klassar som ett oidentifierade objektet sågs av en mamma och dotter som var på väg hem i sin bil i Vaxholm vid 23-tiden en septemberkväll 2018:

"Jag såg ett mycket ovanligt ljus på himlen som rörde sig mycket konstigt. Sken mycket starkt, som en klump på himlen, stod stilla, snett uppåt, bland träden. /.../ Det var ett mycket stort runt objekt med blinkande ljus. Vi stannar bilen och öppnar bildörrarna, och det är helt knäpptyst. ”Fartyget” korsar vägen ovanför oss. Det runda fartyget som ”flyter” på himlen har ett konstant vitt/gult sken samt ojämnt blinkande lampor i olika färger (grönt och nån varm ton tror jag)", står det bland annat i vittnesberättelsen.

– Vi har kollat med flygtrafik, militär radar över området och det går inte enligt vår mening att pussla ihop det, säger Johan Gustavsson.

TT: Vad tänker ni att det kan ha varit?

– Ja, det är naturligtvis den frågan vi ställer oss också. Det finns en kärna av rapporter som, enligt mig, representerar någon form av genuint fenomen som är outforskat i dagens vetenskapliga läge.

"Stor ljus fågel"

Bland fjolårets berättelser som klassas som svårbedömda och inte har fått någon förklaring finns bland annat ett triangelformat ljusfenomen som "hovrade över Bålsta i fem minuter" och något som liknade en "stor ljus fågel" men som enligt vittnena flög med konstant riktning och hastighet och sedan plötsligt försvann från den blåa himlen i Gröndal.

– Det är ett handfull rapporter som står ut lite grann eftersom att de beskriver lite mer, det är formbeskrivna föremål och inte bara ljusfenomen på himlen. Flera av fallen har också flera vittnen. Vi har försökt finna förklaringar till dem men inte lyckats, säger Gustavsson.

Fakta: Ufo-Sverige

Ufo-Sverige är en ideell organisation som bildades 1970. Ambitionen är bland annat att studera och arbeta med ufo-frågan utifrån ett objektivt, kritiskt granskande och vetenskapligt synsätt.

Rapportcentralen har sitt säte i det omfattande biblioteket Archives for the unexplained i Norrköping.

Ufo-Sverige ordnar kurser och föredrag för medlemmarna, samt ger ut två publikationer, Ufo-aktuellt och Rapportnytt.

Källa: Ufo-Sverige

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons