Annons

Hungerstrejkandes familj ber om benådning

Egypten • Publicerad 11 november 2022
Alaa Abdel-Fattah på en bild från 2014.
Alaa Abdel-Fattah på en bild från 2014.Foto: Nariman El-Mofty/AP/TT

Den fängslade brittisk-egyptiske regimkritikern Alaa Abdel Fattahs familj ber president Abdel Fattah el-Sissi om benådning.

Regimkritikern har i över 200 dagar endast ätit den mängd mat som motsvarar 100 kalorier om dagen i ett försök att pressa myndigheterna till att låta brittiska diplomater besöka honom i fängelset. Sedan klimatmötet COP27 öppnades i söndags har han även slutat dricka vatten och oron för hans hälsa har växt.

Annons

I torsdags hävdade åklagaren att Abdel Fattah "är vid god hälsa och inte behöver föras till sjukhus", ett uttalande aktivistens syster Mona Seif avfärdar som lögn. Det är även hon som gått ut med önskan om en benådning.

Alaa Abdel Fattah var en förgrundsgestalt i revolten mot Hosni Mubarak 2011 och avtjänar ett femårigt fängelsestraff för att ha spridit "falska nyheter" efter att ha delat ett Facebookinlägg om polisbrutalitet.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons