Annons

Hundratals fortfarande strandade på Kanarieöarna

Efter helgens sandstorm är fortfarande hundratals skandinaver fast på Kanarieöarna. Flygtrafiken kom igång på måndagskvällen men förseningarna är fortsatt stora.
Resor • Publicerad 25 februari 2020
Sandstormen som orsakade stora problem för flygtrafiken drog in från Afrika.
Sandstormen som orsakade stora problem för flygtrafiken drog in från Afrika.Foto: BORJA SUAREZ

SAS har skickat ned extra plan till Kanarieöarna för att få hem strandsatta passagerare. Trots det är ungefär 400 SAS-resenärer kvar.

– Vi har flugit hem en del personer i dag och räknar med att övriga 400 kan komma hem under morgondagen, säger Freja Annamatz, SAS presschef i Sverige, på tisdagseftermiddagen.

Annons

Hon tror att flygen kan återgå till den normala tidtabellen under onsdagen.

– Vi gör vårt bästa för att informera resenärerna om läget via sms, säger Freja Annamatz.

Flyger hem ikväll

SAS hade sex plan stående på Kanarieöarna när sandstormen slog till. Efter att ha inspekterats är tre av dem nu åter i trafik, medan övriga tre är av en annan modell och inte redo att lyfta än.

Ett av de SAS-plan som skulle komma iväg till Oslo på tisdagen blev dock påkört av ett cateringfordon på flygplatsen och måste repareras, enligt norska nyhetsbyrån NTB. Därför måste de 180 passagerarna sova ytterligare en natt på hotell.

Konkurrenten Norwegian har haft åtta flygplan fast på Kanarieöarna. Sju av dem planeras flyga tillbaka till Skandinavien under tisdagskvällen.

– Totalt avgår nio extraflyg från Las Palmas under tisdagen, varav ett är ett 747-plan med kapacitet för 455 passagerare. Vi arbetar hårt för att alla ska komma hem senast på onsdag, och informerar våra kunder via sms, säger Christer Baardsen, presstalesperson på Norwegian.

Stora förseningar

Researrangören Ving började flyga hem strandade svenskar på måndagskvällen, men har även under tisdagen stora förseningar.

– Alla flygtider är satta men det är fortfarande förseningar. Vi räknar med att vara tillbaka i normal drift under onsdagen, säger Fredrik Henriksson, presstalesperson på Ving.

Henning Eklund/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons