1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Kina: Kanada "patetisk clown" efter dom

"Huaweiprinsessan" Meng Wanzhou – som anklagas för att ha lämnat falska uppgifter till en USA-baserad bank – får inte lämna Kanada.
Kinesiska regimmedier ryter ifrån och kallar Kanada för "en patetisk clown".
Meng Wanzhou har hållits kvar i British Columbia i västra Kanada sedan 2018. Hon är dock på fri fot, med fotboja. Här anländer hon till en rättsförhandling i Vancouver i januari.
Foto: Jonathan Hayward/The Canadian Press/AP/TT

Den kinesiska telekomjättens finanschef Meng Wanzhou, dotter till koncernchefen Ren Zhengfei, har sedan 2018 hållits kvar i Kanada. USA vill ha henne utlämnad, medan Kina ser målet som politiskt motiverat. Fallet har fått stora konsekvenser på såväl politisk som ekonomisk nivå.

Den springande punkten har varit om Meng gjort något som skulle vara brottsligt i Kanada, för att kunna hållas kvar i landet.

Enligt åklagarsidan har hon lämnat falska uppgifter till en USA-baserad bank, vilket är brottsligt även i Kanada. Försvarssidan argumenterade för att anklagelserna bygger på USA:s sanktioner mot Iran, som inte gäller i Kanada, men förgäves. British Columbias högsta domstol slår fast att brotten hon anklagas för av USA även utgör brott i Kanada.

Nu går målet troligen vidare, och då väntas hon hållas kvar i Kanada under fortsatta rättsförhandlingar under juni till september.

Huawei luftar besvikelse efter domen, och säger i ett uttalande att bolaget förväntar sig att Kanadas rättsystem i slutändan kommer att bevisa att Meng Wanzhou är oskyldig.

Kinesiska tidningen The Global Times, som tillhör partiorganet Folkets Dagblad, skriver att domen kommer att leda till att "Kanada blir en patetisk clown och syndabock i bråket mellan Kina och USA".

För USA:s del ingår fallet Meng, som kommit att kallas Huaweiprinsessan, i en bredare bild där bolaget beskrivs som ett hot mot nationens säkerhet.

Läs mer

Sport

OAIK tappade ledningen och föll tungt: ”Inte helhjärtat”

”Vi gör en dålig insats från början till slut”, säger Luka Dobrijevic.

SHL

Kaptenskedjan övertygade när IKO premiärvann: ”Kändes riktigt bra”

Jonas Engström tvåmålsskytt när IKO besegrade Linköping.

Öland

Många intresserade av Tribergas förödande brand

Intresset från lokalinvånarna vart stort när hembygdsföreningen bjöd in till vandring i brandens spår, 100 år efter att den inträffade.

Tingsryd • Skulle få ögondroppar

Grannlänet: Hemtjänstpersonal hällde superlim i ögat på vårdtagare

Skulle få ögondroppar – fick i stället superlim.

Kalmar

BILDER: Internt minitri på Varvsholmen

Inget Minitri – men Kalmar RC:s medlemmar körde egen träningstävling.

Oskarshamn

Länet: Gul tegelvilla får inte målas vit: ”Skulle störa gatubilden”

”Det skulle störa gatubilden.”