Ex-spelare dömd för matchfixning i allsvenskan
För två och ett halvt år sedan försökte de tidigare fotbollsspelarna rigga det allsvenska mötet mellan IFK Göteborg och AIK. Spelarna friades i början av december i Stockholms tingsrätt, i åtalet gällande grovt givande av muta.
En dom som åklagarsidan överklagade till Svea hovrätt.
På onsdagen meddelade hovrätten sitt domslut i det uppmärksammande målet: villkorlig dom och dagsböter.
– Jag är självfallet nöjd med utfallet. Hovrättens dom innebär att det är klarlagt att inte ens fotbollens högsta division, allsvenskan, är fredad från matchfixning. Det här var inte viktigt bara för att klarlägga vad som är ett muterbjudande, utan också för att bekämpa korruption, säger kammaråklagare Johan Lindmark till TT.
– Det hade varit en rejäl uppförsbacke för mutbrottsbekämpning i allmänhet om hovrätten delat tingsrättens bedömning.
Inte nöjd
Åklagarsidan hade yrkat på grovt givande av muta och två års fängelse, men hovrätten dömde att brottet var av normal grad och domen blev villkorlig.
– Det är jag inte helt nöjd med. Det är för tidigt att säga om vi kommer att vilja ta detta vidare. Vi får läsa och fundera. Högsta domstolen tar i allmänhet upp rättsfrågor som kan ha större betydelse för den dömande verksamheten, och vi har inte haft så många matchfixningsmål så jag vet inte om de kommer att vara så intresserade av att titta på det här, säger Lindmark.
"Straffbart erbjudande"
Tingsrätten hade tidigare slagit fast att det inför den herrallsvenska matchen skedde ett närmande mot AIK:s dåvarande andremålvakt, men att det var ett erbjudande om matchfixning som var tillräckligt konkret för en fällande dom.
Hovrätten håller inte med.
"Hovrätten kommer vidare fram till att innehållet i det som männen framförde till spelaren har varit så klart och tydligt att det ska betraktas som ett straffbart erbjudande av muta. Hovrätten anser att det är utrett att mutan uppgått till ett betydande belopp", skriver Svea hovrätt i ett pressmeddelande.
Männen har hela tiden nekat brott.
Matchfixning ett stort problem
Matchfixning är ett växande problem inom fotbollen. I år har 47 matcher från allsvenskan till division 3 granskats av Svenska fotbollförbundet. 19 av dem har bedömts vara sannolikt eller mycket sannolikt manipulerade.
– Manipulation av resultat är ett problem som påverkar idrotten, spelbranschen och samhället. Det måste motarbetas på absolut bästa sätt, säger Katarina Abrahamsson, samordnare mot matchfixning vid Spelinspektionen.
Att hovrätten markerar mot matchfixning är viktigt för framtiden, där det är avgörande att olika instanser kan jobba med åtgärder mot manipulationen av resultat, förklarar hon.
– Det har ett signalvärde. Det är viktigt att det blir en fällande dom om man kan visa att en muta påverkat ett resultat, säger hon.