Hoppar av partiledardebatt

Juholt hoppar av söndagens partiledardebatt i SVT:s Agenda.
Nyheter • Publicerad 7 oktober 2011

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet hoppar av söndagens partiledardebatt i SVT. Orsak: De vill inte stå i tv-studion tillsammans med Sverigedemokraterna.

SVT:s vd Eva Hamilton kallar beslutet "oacceptabelt".

Socialdemokraternas beslut att Juholt hoppar av programmet Agenda ska enligt partiet inte ha något att göra med hyresskandalen, utan handlar om att S tvingas stå tillsammans med Sverigedemokraterna i studion, skriver Expressen.

- Vi har tagit det logiska beslutet att avstå från att medverka, bekräftar Socialdemokraternas kommunikationschef Nina Wadensjö till tidningen.

- Vi vill inte stå med Sverigedemokraterna. Det är otänkbart för oss.

Även Vänsterpartiet hoppar av partiledardebatten, uppger SVT i ett pressmeddelande, av samma orsak som S.

- Genom att ha den placeringen som SVT vill ha ges bilden av en enad opposition, vilket vi inte är, säger Ted Bergdahl, informationschef i Vänsterpartiet, till Svt.se.

V ville att platserna skulle lottas.

Svt.se har även pratat med SD-ledaren Jimmie Åkesson som tycker att "sandlådefasonerna har fått en ny dimension".

- Jag skrattade först, jag är mycket förvånad, säger han till SVT.

S och V krävde att SVT förändrade uppställningen, enligt pressmeddelandet från Agenda.

"Det är otänkbart för oss att låta politiska partier ställa ultimatum och diktera upplägget i våra program", skriver SVT:s vd Eva Hamilton.

"Vi tycker att de här partiernas ställningstagande är svårförståeligt i sak och oacceptabelt i princip. Vad hade partierna sagt om det hade varit Sverigedemokraterna eller Alliansen som hade krävt ändringar i studion?", kommenterar SVT:s programdirektör Jan Axelsson partiernas agerande.

Miljöpartiets språkrör Åsa Romson ska, som planerat, delta i debatten.

- Vi har landat i att det viktiga för oss är att vi får framföra vårt alternativ till regeringens politik, och att det är viktigare för oss än hur vi står, säger Anders Wallner, MP:s partisekreterare.

Jesper Ericson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.