Annons

Hopp om mjuklandning tryckte upp USA-börsen

De amerikanska aktiebörserna tog ett skutt uppåt under handelsveckans näst sista dag.
Brittiska Arms aktie gick som ett spjut efter årets hittills största notering på Nasdaqbörsen.
Börs • Publicerad 14 september 2023
Aktiekurserna steg under torsdagens handel. Arkivbild.
Aktiekurserna steg under torsdagens handel. Arkivbild.Foto: Richard Drew/AP/TT

Aktiemarknaden i USA präglades av stigande kurser under torsdagens handel. Dagen bjöd på flera statistiknyheter som gödde investerarnas hopp om att den amerikanska ekonomin kan vara på väg att mjuklanda i stället för att kraschlanda som en konsekvens av centralbankens räntehöjningar.

Till exempel kom statistik som visade att amerikanska konsumenter spenderade mer pengar inom detaljhandeln under augusti än vad analytikerna hade väntat sig.

Annons

Den typen av konsumtion har rent historiskt varit en stöttepelare för den amerikanska ekonomin, även om den kan uppmuntra handlarna att höja priserna – och därmed elda på inflationen ytterligare.

Det kom också statistik som pekade på att uppsägningarna verkar fortsätta på låga nivåer.

Breda S&P500-index steg 0,8 procent, i likhet med tekniktunga Nasdaqs kompositindex. Dow Jones industriindex steg 1,0 procent.

Dagens stora snackis var börsnoteringen av brittiska elektronikföretaget Arm Holdings, vars aktie rusade nästan 25 procent.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons