Annons

Hongkongs ledare i ny attack mot medier

Snaran kring Hongkongs fria medier dras åt mer och mer.
Den största prodemokratiska tidningen håller på att kvävas och överlever kanske inte veckan. Nu varnar Hongkongs ledare Carrie Lam pressen för att ägna sig åt "omstörtande" verksamhet.
Hongkong • Publicerad 22 juni 2021
Hongkongs ledare Carrie Lam.
Hongkongs ledare Carrie Lam.Foto: Vincent Yu/AP/TT

Medier i Hongkong får gärna kritisera regeringen, men till en viss gräns, slår Hongkongledaren Carrie Lam fast.

– Om det finns ett uppsåt att organisera aktiviteter som anstiftar till att omstörta regeringen är det en annan sak, säger hon på en presskonferens, enligt nyhetsbyrån AFP.

Annons

Förra veckan frös myndigheterna tillgångarna för Hongkongs största prodemokratiska tidning Apple Daily, med hänvisning till den hårt kritiserade nationella säkerhetslagen som baxades igenom av regimen i Peking i fjol. Pengarna håller på att ta slut och tidningen väntas lägga ned arbetet redan i veckan.

Till skillnad från Fastlandskina, där medier till största delen är statsägda och föremål för stark censur, har Hongkong åtnjutit en relativt omfattande press- och yttrandefrihet sedan överlämnandet från Storbritannien 1997.

De senaste åren har dock den kinesiska regimens grepp om staden hårdnat. Den nationella säkerhetslagen anses av många bedömare vara spiken i kistan för det fria Hongkong.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons