Hon värmer upp publiken

Det känns både kallt och varmt när Sarah MacDougall sjunger. Samtidigt som det är svinkallt ute värmer hon upp åhörarna med sina underfundiga små kreationer. Men det blir ändå svårt att känna sig helt varm när hon sjunger om permafrost, kalla nätter och stormar.
Nyheter • Publicerad 18 januari 2013
Kanadensiska Sarah MacDougall spelade på Klubb DorisDito i Kalmar.Foto: Anette Eriksson
Kanadensiska Sarah MacDougall spelade på Klubb DorisDito i Kalmar.Foto: Anette ErikssonFoto: 

Alla formas av sin omgivning, så även Sarah MacDougall. Hon föddes och växte upp i Sverige, närmare bestämt i Malmö. Därefter flyttade hon till Kanada och numera bor hon i Yukon, som gränsar till Alaska. Kylan är närvarande i hennes låtskrivande, det går inte att komma ifrån.

Vackra ”Sometimes you lose, sometimes you win” blev en vändpunkt. Den skrevs i en tid av tvekan inför framtiden, skulle hon lägga av med musiken och skaffa sig ett vanligt jobb? I stället blev hon tack vare den låten nominerad till årets låtskrivare 2012 i västra Kanada.

Tur är det, för vi som tagit oss till Sarah MacDougalls första spelning någonsin i Småland blir inte besvikna. De flesta av kvällens låtar kommer från hennes senaste skiva ”The greatest ones alive”. Sarah MacDougall plockar låtarna smidigt på sin Martin-gitarr. I början känns det som att hon håller tillbaka, men allt vänder med ”Song # 43”. Hon höjer tempot samtidigt som alla får klart för sig vilken begåvad sångerska hon är.

Sarah MacDougall ylar som en varg och får publiken att yla med henne. Hon går ned från scenen och leder oss i allsång. Hon kommer tillbaka till micken och avslutar med en smått fantastisk version av Bruce Springsteens ”Tougher than the rest”. Jag ser fram emot fler kvällar på Klubb DorisDito.

KONSERT

Betyg: Fyra fjärdrar

Sarah MacDougall

Scen: Stortorget Pub & Restaurang, Kalmar

Publik: Ett 40-tal sittande.

Bäst: Song # 43. Om en ­lesbisk kompis som blev utkastad från sin kyrka kan bara bli bra.

Sämst: Ballad of Sherri. Jag har svårt för denna låt på skiva också.

Övrigt: Tänk så viktigt det är med bra mellansnack.

Jonatan Bergöö
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.