Annons

Högerextremt nätverk åtalas för terrorplaner

De ska ha planerat attacker mot invandrare, muslimer och politiker, med målet att starta ett inbördeskrig. Nu ställs elva tyska högerextremister inför rätta i Stuttgart misstänkta för terrorplaner, rapporterar tyska medier.
Tyskland • Publicerad 13 april 2021
Riksdagshuset i Berlin var ett av gruppens tilltänkta mål. Arkivbild.
Riksdagshuset i Berlin var ett av gruppens tilltänkta mål. Arkivbild.Foto: Michael Sohn/AP/TT

En medlem i den så kallade "Gruppe S" befinner sig fortfarande på fri fot. De övriga, i allt ifrån 30- till 60-årsåldern, greps i februari i fjol och anklagas för att ha planerat och införskaffat vapen för att genomföra flera attentat, enligt tyska public service-kanalen ARD.

Medlemmarna i gruppen ska ha en bakgrund i olika högerextremt anstrukna medborgargarden och liknande grupper. En av dessa grupper skrev vid ett tillfälle på Facebook att man planerade ett "krig".

"Kaos och rädsla"

Annons

Utöver medlemmarna i "Gruppe S" åtalas en tolfte man, en tidigare polis, för stöd till gruppen, skriver BBC.

Nätverket ska bland annat ha planerat en attack mot förbundsdagen i Berlin.

– Gruppe S ville likvidera ledamöter av förbundsdagen, mörda framstående politiker och på så vis utlösa kaos och rädsla i republiken, säger Cem Özdemir, förbundsdagsledamot för De gröna från Stuttgart, till tv-kanalen ZDF.

Över 30 000 högerextrema

Tyskland har de senaste åren skakats av flera högerextrema terrordåd. I februari i fjol sköt en rasist ihjäl nio personer med invandrarbakgrund i Hanau, och samma höst dödades två i ett antisemitiskt dåd i Halle. Sommaren 2019 mördades lokalpolitikern Walter Lübcke, som tagit ställning för flyktingars rättigheter, av en 46-årig nazist.

Inrikesminister Horst Seehofer har beskrivit högerextremismen som "det största hotet mot demokratin i Tyskland" och lovat hårdare motåtgärder från myndigheterna.

Tyska författningsskyddet (BFV) räknar med att det i slutet av 2019 fanns omkring 32 000 aktiva högerextremister i landet, nästan 8 000 fler än året innan. 13 000 av dem betraktas som våldsbenägna.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons