Annons

Högerextrem prins bland gripna för kupplaner

Minst 25 personer har gripits vid en landsomfattande razzia mot en högerextremistisk "terrorgrupp" i Tyskland.
Gruppens mål ska ha varit en väpnad attack mot förbundsdagen i Berlin. Bland de misstänkta finns en tysk prins, före detta elitsoldater och en tidigare parlamentsledamot för högernationalistiska Alternativ för Tyskland (AFD).
Tyskland • Publicerad 7 december 2022
Poliser leder en av de gripna, en tysk adelsman, in i en piketbuss i Frankfurt. Omkring 3|000 poliser deltog i tillslaget mot den högerextrema gruppen i Tyskland.
Poliser leder en av de gripna, en tysk adelsman, in i en piketbuss i Frankfurt. Omkring 3|000 poliser deltog i tillslaget mot den högerextrema gruppen i Tyskland.Foto: Boris Roessler/AP/TT
Polisen har gripit minst 25 personer under en serie tillslag mot en högerextremistisk grupp i Tyskland. Bilden är tagen i Frankfurt under onsdagen.
Polisen har gripit minst 25 personer under en serie tillslag mot en högerextremistisk grupp i Tyskland. Bilden är tagen i Frankfurt under onsdagen.Foto: Boris Roessler/AP/TT

Tillslagen ägde rum tidigt på morgonen på 130 platser i elva av Tysklands sexton delstater, skriver public service-sajten Tagesschau.

Sammanlagt anklagas omkring 50 personer för bildandet av en högerextrem terrorgrupp med målet att störta det demokratiska styret i Tyskland och återupprätta det tyska kejsarriket. Konkret ska det handla om planer på en väpnad stormning av förbundsdagen och attentat mot elinfrastruktur i syfte att åstadkomma ett "inbördeskrigsliknande" tillstånd, enligt åklagare.

Annons

Vissa av de misstänkta har vidtagit konkreta förberedelser för att storma förbundsdagen, framgår det av utredningen.

Tidigare specialsoldater

Gruppens drivkrafter har varit "våldsamma kuppfantasier och konspirationsideologier", uppger justitieminister Marco Buschmann, enligt AP.

En betydande del av gruppen består av tidigare soldater, vissa av dem från specialstyrkan Kommando Spezialkräfte (KSK), något som enligt utredare gör den särskilt farlig. KSK har tidigare granskats för misstänkta kopplingar till högerextremister.

Den federala elitpolisstyrkan GSG 9 – kanske mest känd för sitt fritagande av 90 gisslantagna passagerare på ett kapat Lufthansaplan i Mogadishu 1977 – deltog i gryningsräderna, tillsammans med omkring 3 000 poliser.

Kopplas till extremiströrelse

De misstänkta kopplas till den så kallade Reichsbürger-rörelsen, som inte erkänner tyska förbundsrepubliken, utan i stället svär trohet till det föregående Tyska riket (1871–1945) som upplöstes när de allierade ockuperade Tyskland efter landets nederlag i andra världskriget.

Konspirationsteorierna som medlemmarna trott på har varit en ideologisk blandning med ursprung i Reichsbürger-rörelsen samt amerikanska Qanon.

Ytterligare 27 under utredning

Medlemmar i gruppen har enligt åklagarna trott på myten om den djupa staten, det vill säga samma grundlösa påstående som förekom hos vissa av USA:s tidigare president Donald Trumps anhängare.

22 av de gripna är tyska medborgare och misstänks för medlemskap i en terrororganisation. De tre andra, varav en ryss, misstänks för stödjande av organisationen. Ytterligare 27 personer är under utredning, rapporterar AP.

En person greps i Kitzbühel i Österrike och en i den italienska staden Perugia.

Planerades på jaktslottet

En välkänd 71-årig tysk adelsman, prins Heinrich XIII Reuss, samt en 69-årig före detta fallskärmsjägare pekas ut som gruppens ledare. Planen ska ha varit att tillsätta adelsmannen som Tysklands nye ledare. Denne misstänks också för att ha kontaktat Ryssland för "förhandlingar".

Annons

Prinsens jaktslott misstänks ha använts för att planera kuppen, enligt tidningen Welt.

Bland de misstänkta finns också en tidigare parlamentsledamot för högernationalistiska AFD. Den 58-åriga Birgit Malsack-Winkemann har även jobbat som domare, och enligt uppgifter var hon planerad att bli gruppens justitieminister, rapporterar bland andra BBC.

Myndigheter i Tyskland har länge varnat för att högerextremister utgör det största hotet mot Tysklands inre säkerhet.

Fakta: Reichsbürger-rörelsen

Det finns flera grupper högerextrema och konspirationsteoretiker som betecknar sig som "Reichsbürger" eller "Reichsregierungen". Det beräknas finnas över 20  000 Reichsbürger. De första dök upp på 1980-talet och har växt sig starkare de senaste tio-tolv åren.

Grundideologin är antisemitisk, historierevisionistisk och demokratifientlig. Utöver att man förkastar demokratin förnekar också många kraftfullt att Förintelsen inträffat.

Grupperna hävdar att den tyska grundlagen är en fortsättning på kriget mot det tyska riket och att regeringen påtvingats det tyska folket av de västliga segermakterna. Målet är att förbundsrepubliken Tyskland förlorar sin legitimitet.

Som konsekvens vägrar många Reichsbürger att betala skatt och erkänner inte tyska lagar. Några utfärdar också egna pass och körkort.

Reichsbürger är ingen homogen grupp utan det finns spänningar mellan olika fraktioner. Några är övertygade nynazister, andra tror att Hitler fortfarande är vid liv efter att ha flytt med ett ufo till Antarktis. Kända Reichsbürger är bland annat den förre RAF-terroristen Horst Mahler och hans tidigare partner Sylvia Stoltz.

Reichsbürger har visat sig var beredda att ta till våld vid tidigare tillfällen. 2016 dödades en polis och tre skadades svårt när Reichsbürger öppnade eld vid en razzia utanför Nürnberg.

I april utbröt kaos när polis skulle beslagta ett vapen hos en Reichsbürger i Boxberg i delstaten Baden-Württemberg. Från ett hus besköts poliserna med automatvapen, flera träffades och en skadades svårt. Ett hus sattes i brand. När förövaren greps hittade polisen en mängd olika vapen.

Källa: Bundeszentrale fur politische Bildung, Tageschau

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons