EU om brexit: Var redo för allt
Storbritanniens representanter i EU-parlamentet har åkt hem sedan utträdet ur EU den 31 januari.
Ändå är brexit fortsatt på tapeten när de kvarstannande ledamöterna nu samlats till sin första session i Strasbourg utan sina brittiska kollegor.
– Jag saknar dem verkligen, förutom den hög som satt där borta, säger tyska Terry Reintke, viftandes mot den plats där Brexitpartiets mest EU-fientliga ledamöter tidigare satt.
Likvärdig spelplan
För vanliga EU-medborgare och företag är det brittiska utträdet än så länge ändå mest på låtsas. Först när den nuvarande övergångsperioden löper ut vid årsskiftet – eller eventuellt senare – kommer det att stå klart hur handel och andra samarbeten kommer att fungera i framtiden.
EU siktar högt och tycker att man mycket väl kan sikta på ett system utan några som helst tullar och kvoter för Storbritannien.
Fast det finns en rejäl brasklapp för det.
– Det kräver givetvis garantier om rättvis konkurrens och bevarande av konsumentskydd och sociala och miljömässiga regler – en likvärdig spelplan, betonar kommissionsordförande Ursula von der Leyen inför EU-parlamentet.
Som Australien?
Frågan är bara hur långt Storbritannien är suget på att gå. Premiärminister Boris Johnson och hans regering har flitigt upprepat att man inte vill ha samma regler som i EU och att friheten att välja själv kommer att sättas högre.
Till EU:s förvåning har Johnson till och med talat sig varm för att handla på samma sätt med EU som Australien gör.
– Jag blev lite överraskad när jag hörde premiärministern tala om den australiska modellen. För EU har inget handelsavtal med Australien. Vi handlar enligt WTO-regler. Men om det är vad Storbritannien vill ha så är det ok med oss, säger von der Leyen.
"Redo för allt"
EU:s handelssamtal med Storbritannien kommer precis som utträdesförhandlingarna att ledas av franske förre utrikesministern Michel Barnier.
Han är redan på förhand tydlig med vad som står på spel.
– Om vi inte når en uppgörelse så kommer det att bli kvoter och tullar på alla brittiska produkter. Det är upp till Storbritannien att avgöra hur nära de vill ligga våra regler. Låt oss vara redo för allt, säger Barnier i Strasbourg.