Annons

Hög brottslighet mot handeln under pandemin

Brottsligheten mot svenska butiker ligger kvar på en hög nivå. Den senaste tiden har 45 procent av handlarna utsatts för brott, visar Svensk Handels Trygghetsbarometer för årets tredje kvartal.
Ekonomi • Publicerad 6 oktober 2020
Fler butiker än vanligt har utsatts för brott under coronapandemin. Arkivbild.
Fler butiker än vanligt har utsatts för brott under coronapandemin. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

"Brottsligheten som drabbar handeln är på oacceptabelt höga nivåer och kan i värsta fall leda till att butiker slår igen. Att regeringen går vidare med förslaget om tillträdesförbud är en viktig pusselbit för att bryta utvecklingen", säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel, i ett pressmeddelande.

Av butikerna i mätningen uppger 36 procent att de har råkat ut för stöld den senaste veckan. 19 procent har utsatts för hotfullt beteende från besökare och 20 procent för bedrägerier den senaste månaden.

Annons

"Pandemin har skapat oro och förändrat livssituationen för många människor. Stressen och pressen har även ökat bland de kriminella, vilket är en viktig förklaring till att hot- och våldssituationerna i handeln sköt i höjden", säger Per Geijer.

Svensk Handel vill se krafttag mot utvecklingen.

"Dagens situation gör att handeln lägger miljardbelopp på säkerhetshöjande åtgärder, de företag som inte har möjlighet att bära den kostnaden straffas dubbelt", säger Per Geijer.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons