Annons

Historisk dom: Utnyttjade barn i brottslighet

En man i 20-årsåldern döms för att ha utnyttjat sin minderåriga lillebror i kriminalitet, meddelar Södertörns tingsrätt.
Domen är den första som rör den nya lagen om involverande av underårig i brottslighet.
Brott • Publicerad 12 september 2023
Södertörns tingsrätt. Arkivbild.
Södertörns tingsrätt. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Påföljden blir villkorlig dom och 50 dagsböter á 50 kronor.

Utöver involverande av underårig i brottslighet döms mannen för skadegörelse, vållande till kroppsskada, olaga hot och ringa narkotikabrott.

Annons

Bakgrunden är enligt stämningsansökan en rad händelser i juli då mannen vid ett tillfälle slagit sönder varor i en butik i södra Stockholm och vid flera tillfällen uppges ha hotat och trakasserat butikspersonalen.

När personalen polisanmälde mannen skickade han dit sin minderåriga bror med en telefon genom vilken han själv uttalade hot om att spränga butiken om polisanmälan inte drogs tillbaka.

Kommer överklaga

Mannen, sedan tidigare dömd för misshandel och olaga hot, greps samma dag och häktades senare. Han försattes efter rättegången på fri fot i väntan på dom. Mannen har erkänt ringa skadegörelse och vållande till kroppsskada men i övrigt genomgående nekat till brott.

Åklagare Lisa dos Santos hade åtalat mannen för övergrepp i rättssak, snarare än olaga hot, och yrkat på ett års fängelse.

– Övergrepp i rättssak är ett allvarligt brott med minimum på fängelse i sex månader, och involverande av ungdom i det brottet hade i sig hade genererat ett strängare straff, säger hon och tillägger att hon kommer att överklaga domen till hovrätten.

Nytt brott

Brottet involverande av underårig i brottslighet fördes in i brottsbalken den 1 juli och innebär att den som anlitar, betalar, instruerar, överlämnar något eller på annat sätt involverar en person under 18 år i brottslig verksamhet kan dömas till fängelse i upp till fyra år.

– Jag tror inte att det är den här lagstiftningen som kommer att förhindra nyrekryteringen av unga i brottslig verksamhet, men det är viktigt att man kallar saker vid dess rätta namn, och det ska såklart inte vara tillåtet att involvera unga i brottslig verksamhet, säger Lisa dos Santos.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons