Hemligstämplad terrorplan bräcklig grund för öppen dialog

Nyheter • Publicerad 5 december 2005

EU-länderna och EU-parlamentet är överens om budgeten för nästa år. Betalningarna ska inte överstiga 112 miljarder euro, cirka 1 050 miljarder kronor. Storbritanniens premiärminister Tony Blair och sveriges statsminister Göran Persson (s) har kämpat med näbbar och klor för att dra ned EU:s budget, men framför allt Frankrike har kämpat emot. Nu fick osthyvelsprincipen gälla till viss del, vilket kommer att påverka tilldelningen till strukturfonderna, bland annat mål 2 och mål 3 där Kalmar län ingår, för nästa sexårsperiod, 2006­2012.

Men spelar det egentligen någon roll? Enligt ESF-rådet i Kalmar som fördelar mål 3-stöd till kompetensutveckling drar sig företagen i länet för att ta del av EU-pengar avsatta för utbildning av personalen. Det finns många sköna miljoner kvar, men tiden går och vill ingen ha stöd från EU för utbildning så går pengarna tillbaka till Bryssel. Så enkelt är det.

EU-länderna har kommit överens om en handlingsplan mot terrorism. Justitieminister Thomas Bodström (s) var svensk ledamot i ministermötet som antog planen på torsdagen, men planen är hemligstämplad.

I en förkortad version av handlingsplanen, kallad strategi, som främst riktas till Europas och övriga världens muslimer talas bland annat om behovet av dialog.

Vidare sägs att muslimerna måste vara med på vagnen för att kampen mot terrorism ska lyckas. Åtgärder måste vidtas för att hindra rekrytering till al-Qaida och andra terroristnätverk. Det paradoxala är att ministermötet beslöt att uppmana till dialog mellan olika religiösa grupperingar kring en handlingsplan som är hemligstämplad. Däremot deklareras i strategin att moderata röster måste uppmuntras att erbjuda ett motbudskap mot förvridna tolkningar av Islam.

Det liknar mer monolog än dialog.

Nåväl. En handlingsplan mot terrorism är antagen och en justitieminister i ett land där offentlighetsprincipen anses som en hörnsten i det demokatiska samhället håller fast vid hemligstämpeln, med stöd av regeringen.

Och kring detta ska det skapas en förtroendefull dialog?

Lennart Svensson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.