Annons

Hemlig avlyssning klubbad i riksdagen – V emot

Politik • Publicerad 13 september 2023
Riksdagen har klubbat regeringens proposition om utökade möjligheter till hemliga tvångsmedel. Arkivbild.
Riksdagen har klubbat regeringens proposition om utökade möjligheter till hemliga tvångsmedel. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Regeringens förslag om utökade möjligheter att använda så kallade hemliga tvångsmedel – som hemlig avlyssning och kameraövervakning – godkänns av riksdagen.

Endast Vänsterpartiet röstade mot förslaget. Lagändringen träder i kraft den 1 oktober i år.

Annons

I dagsläget är det endast Säkerhetspolisen som får använda sådana tvångsmedel av preventiva skäl, för att förhindra brott mot rikets säkerhet. Men från och med oktober utökas möjligheten till att även gälla typiskt gängrelaterad brottslighet som mord, människorov, sprängningar samt grova vapen- och narkotikabrott.

Tillstånd för kameraövervakning eller hemlig rumsavlyssning ska få knytas till särskilda personer i stället för platser.

Förespråkare säger att det kan ge en betydande effekt i brottsbekämpningen. Motståndare menar att det går emot en av rättsstatens grundprincip att, exempelvis, avlyssna människor utan konkreta brottsmisstankar.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons