Hawaiis varningssystem fungerade inte
Omkring 400 sirener finns utplacerade runt omkring på Hawaii för att varna för naturkatastrofer. Delstaten beskriver varningssystemet som världens största i sitt slag. Men larmet tycks inte ha fungerat under de skogsbränder som hittills har dödat över 50 människor på Maui, den näst största av Hawaiiöarna. Tusentals människor har evakueras och den historiska staden Lahaina har till stor del brunnit ner.
Överlevande från Lahaina berättar i intervjuer med nyhetsbyrån AP att de inte hörde några sirener och insåg faran först när de såg lågorna och hörde explosioner.
Inga sirener
När varningssirenerna inte utlöstes ska de lokala myndigheterna ha skickat ut varningsmeddelanden via mobiltelefoner, tv och radiostationer. Men det är oklart om de skickades innan strömavbrott och ett utslaget mobilnät skärmade av Lahaina från omvärlden.
Risken för skogsbränder i området runt Lahaina är välkänd. Västra Maui har många invånare som inte pratar engelska och saknar tillgång till bil – faktorer som kan försvåra räddningsarbetet, enligt myndigheterna.
När branden upptäcktes tidigt i tisdags evakuerades ett område i östra utkanten av Lahaina. Men efter ett par timmar gick myndigheterna ut på Facebook och meddelade att branden var helt under kontroll, skriver New York Times.
Brist på brandmän
Först på eftermiddagen när branden snabbt närmade sig Lahaina, stärkt av kraftfulla vindar, beordrades fler evakueringar. Men då kämpade många invånare redan mot eld och tjock rök. Många av dem fick aldrig några varningsmeddelanden, enligt New York Times.
Dessutom kan släckningen ha hindrats av personalbrist, säger en representant för brandkårsfacket på Hawaii. 65 brandmän är ansvariga för att bekämpa bränder på tre öar. Brandkåren har dessutom inte några bilar som är lämpliga för terrängkörning, vilket ska ha försvårat arbetet.
På en presskonferens i torsdags kväll sade brandchefen Bradford Ventura att elden rörde sig så snabbt att det var "nära på omöjligt" att skicka ut evakueringsordrar i tid.
Fick panik
Claire Kent, 26, som arbetar på en turistbåt i Lahaina, säger till New York Times att hon började få panik vid halv fyra-tiden när hon såg stora svarta rökmoln och hörde en explosion.
En granne berättade att tre bensinstationer i närheten hade börjat brinna. När Claire Kent och flera av hennes vänner försökte köra ut ur staden såg hon människor fly till fots, några av dem bärande på barn. Hon hade fortfarande inte fått några varningar om att söka skydd, förutom från en man som cyklade längs med vägen och skrek "ni måste härifrån".
– Det var det närmaste en varning jag fick, säger Claire Kent till New York Times, i säkerhet i en väns hus fyra mil från Lahaina.
– Det fanns inga poliser med megafoner som sa åt folk att evakuera.
Fakta: Bränderna på Hawaii - dag för dag
Tisdag:
Branden verkar ha börjat i skogsområden på tisdagskvällen och sedan snabbt spritt sig till befolkade områden. Orsaken till att branden bröt ut är ännu okänd. Myndigheterna hade varnat för att kraftiga vindar och torrt väder på Hawaii ökar risken för skogsbränder.
Invånare flyr ut på motorvägarna. Vissa av vägarna täcks av brinnande bråte. USA:s kustbevakning räddar 14 personer, däribland två barn, som hoppat i havet för att fly från lågorna.
Onsdag:
Över 11 000 personer flygs ut från Maui. Minst sex personer har dött i bränderna.
Lahaina, huvudorten på Maui, rapporteras med några få undantag ha brunnit ned. Staden har omkring 12 000 bofasta invånare och är ett viktigt nav för turistnäringen. Lahaina har också stort historiskt värde med sina många 1800-talsbyggnader, varav många förstörts i bränderna.
Torsdag:
Bränderna är fortfarande inte under kontroll, och elden sprider sig. Detta beror delvis på starka vindar från orkanen Dora som blåser förbi cirka 140 mil sydväst om Hawaii.
Dödssiffran stiger till över 50. Omkring 1 000 personer saknas, enligt brittiska BBC. Skogsbränderna bedöms vara de dödligaste i USA sedan 2018 i Kalifornien, då minst 85 människor dog och staden Paradise ödelades.