Hårt arbete väntar Idol-vinnaren

Att vinna Idol betyder skivkontrakt, turnéer och fans. Men också rejält med slitjobb. Snart börjar det verkliga arbetet för Idol-vinnaren. Inspelningen av albumet startar redan på lördag.
Nyheter • Publicerad 30 november 2006

Att vinna Idol betyder skivkontrakt, turnéer och fans. Men också rejält med slitjobb. Snart börjar det verkliga arbetet för Idolvinnaren.

På fredagskvällen smäller det. Då avgörs årets Idol under buller och bång i direksändning TV4. Men när lamporna släckts och konfettin slutat regna över den lyckliga vinnaren väntar hårt arbete. Redan dagen efter vinsten börjar inspelningen av vinnarens album. Därefter blir det sedvanligt marknadsföringsarbete med skivsigneringar, intervjuer och tv-framträdanden.

- Vinnaren går in i studion dagen efter vinst. Men skivan är lagom förberedd, så man börjar inte från början med arrangemang och musik. Vinnarens sång börjar läggas på på lördag, säger Per Lindholm, A&R på skivbolaget Sony BMG, som ger ut Idol-artisternas skivor.

Skivan släpps den 18 december

I dagsläget finns färdigt låtmaterial till två fullängdsskivor hos Sony BMG - en till Markus Fagervall om han vinner, en till Erik Segerstedt om det blir han som tar hem segern. Vinnarens platta - vilken det nu blir - ska släppas den 18 december, precis i tid för att hinna krängas till svenska folket till jul.

- Ja, det är ju då folk är intresserade av att köpa skivor, så det känns logiskt, säger Per Lindholm.

När inspelningen är färdig om cirka två veckor, drar hela cirkusen igång med intervjuer, fotograferingar, chattar, skivsigneringsturné runt hela Sverige och diverse framträdanden i tv och radio. Under nästa år blir det troligen turné.

Får vinnaren vara ledig i jul?

- Jaa! Det är ett hektiskt schema och de vet de om. Allt är inte spikat, men vi har gått igenom allt och kollat hur de känner så att vi inte trampar någon på tårna, säger Dita Kleman, pressansvarig på Sony BMG.

Tidigare år har även tvåan (Darin 2004 och Sebastian 2005) fått spela in album, dock inte lika snart efter finalen som vinnaren. Om årets tvåa får göra det samma vill inte Per Lindhom svara på i dagsläget.

- Det beslutet tar vi inte innan finalen.

Markus Fagervall och Erik Segerstedt är lite darriga inför den stundande finalen men tycks ändå se fram emot den kommande arbetsbördan.

- Så har ju spelets regler varit hela tiden. Man har ju ställt in sig på det och försökt övertala sig själv att det är helt okej. Men självklart hade jag föredragit några dagar för att ladda om. Fast när man nu har ställt in sig på det, är det bara att köra, säger Erik Segerstedt som kämpar mot sin influensa.

- Nu faller ju ett tv-program bort som tagit mycket energi. Man blir ju trött av det eftersom det händer mycket runt omkring. När man går in i studion, jobbar man bara med låtar. Processen är snabb och det känns kanske som att slita arslet av sig. Men förhoppningsvis hinner man ändå, för jag gillar att jobba mycket och hårt. Jag vill pressa in så mycket som möjligt, säger Markus Fagervall. (TT Spektra)

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.