Annons

Kosovos Osmani: Kan vara möjligt med nyval

Kosovos president Vjosa Osmani öppnar för möjliga nyval i Kosovo efter påtryckningar från Frankrike och Tyskland.
– Det är en mycket demokratisk process, säger hon.
Europa • Publicerad 1 juni 2023
Kosovos president Vjosa Osmani säger att de lokala väljarna måste engagera sig för att nyval ska kunna genomföras.
Kosovos president Vjosa Osmani säger att de lokala väljarna måste engagera sig för att nyval ska kunna genomföras.Foto: Vadim Ghirda/AP/T

Frankrikes president Emmanuel Macron och Tysklands förbundskansler Olaf Scholz uppmanar Kosovo att tillåta nyval i fyra kommuner i norr. Uppmaningen förmedlades under särskilda samtal med Kosovos president Vjosa Osmani och Serbiens president Aleksandar Vucic på torsdagen under Europatoppmötet i Moldavien.

Osmani säger att nyval är förenligt med Kosovos lag om tillräckligt många lokala väljare – 20 procent – undertecknar ett upprop för en omtagning av de omtvistade omröstningarna.

Annons

– Det är en mycket demokratisk process. Vi tillåter våra medborgare att bestämma om de vill ha nyval och, jag tror vi gå vidare med det utan problem, men vi behöver deltagande från deras sida, säger hon.

Hård ordväxling

Efter den senaste tidens oroligheter i det serbdominerade norra Kosovo fanns hopp om avspänning när ländernas ledare möttes i samband med det stora EPG-toppmötet.

Ordväxlingen har ändå varit hård – inte minst från Kosovos sida. President Osmani anklagade direkt sin serbiske kollega Vucic för att både politiskt och ekonomiskt stötta "illegala strukturer som förvandlats till kriminella gäng".

– Det här mötet är till för att träffa likasinnade europeiska ledare som är för fred, säkerhet och stabilitet och som tror på ett fritt och fredligt Europa. Jag anser inte att herr Vucic tillhör den gruppen. Det har han visat med både handlingar och ord, fräste Osmani tidigare till presskåren på plats.

"Ska göra sitt yttersta"

Vucic hävdade å sin sida att Serbien kommer att göra "sitt yttersta" för att trappa ned spänningen.

– Vi kommer att försöka övertala serberna att protestera lugnt och fridfullt, säger Vucic och önskar sig att de borgmästare som tillträtt i norra Kosovo efter de val som serberna bojkottade nu ska dra sig tillbaka.

Från Natos informella utrikesministermöte i Oslo kom också bud från USA:s utrikesminister Antony Blinken.

– Vi uppmanar regeringarna i Kosovo och Serbien att vidta omedelbara åtgärder för att minska spänningarna, sade Blinken på en presskonferens i Oslo.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons