Annons

"Har varit en dröm sedan jag var liten"

Som 14-åring: debut i Rosengårds A-lag.
Som 15-åring: spel i Champions League.
Som 17-åring: debut i A-landslaget?
Fotboll • Publicerad 5 november 2019
Hanna Bennison, till höger, har haft en imponerande säsong i SM-guldvinnande Rosengård. Arkivbild.
Hanna Bennison, till höger, har haft en imponerande säsong i SM-guldvinnande Rosengård. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Det var många som tyckte att Hanna Bennison skulle vara med redan i sommarens trupp till fotbolls-VM. Förbundskapten Peter Gerhardsson noterade den unga mittfältarens starka vårsäsong, men tyckte inte att hon var redo då.

Det tycker han nu. 17-åriga Bennison är en av svensk fotbolls största talanger på senare år och ett av utropstecknen i Gerhardssons trupp till årets sista landskamp, borta mot världsmästaren USA i Columbus natten till fredag.

Annons

– Hennes utveckling det här året har varit bra, framför allt har hennes höst varit klart intressant, säger Peter Gerhardsson.

– Hon har en väldigt bra speluppfattning och det är det mest centrala. Hon har varit väldigt skicklig på att läsa situationer, och det är en ganska kvick spelare vilket också är en viktig egenskap internationellt. Men framför allt är hennes speluppfattning och förmåga att lösa situationer bra.

Konkurrerar med Asllani

Bennison är uttagen i första hand som offensiv mittfältare, och konkurrerar framför allt med en av landslagets stora stjärnor, en av sina förebilder: Kosovare Asllani.

– Hon är bra på att driva boll framåt och utmana, att hålla i bollen, hon är skicklig med bollen, teknisk och bra på att slå de avgörande passningarna. Hon har många kvaliteter som jag gillar och som jag själv vill utveckla, så det är klart att jag har kollat mycket på henne, säger Hanna Bennison om CD Tacón-stjärnan.

Det var nervöst inför första träningen med A-landslaget, i Columbus på måndagen, medger Bennison. Men det släppte så fort hon kom ut på planen. Dessutom har hon fått en del skinn på näsan, trots sin unga ålder.

Hon gjorde sin första träningsmatch med Rosengårds A-lag redan som 14-åring och har sedan dess samlat på sig erfarenhet från både damallsvenskan och Champions League. Den senaste säsongen – Bennison gjorde tre mål på 18 matcher och var starkt delaktig i Rosengårds SM-guld – blev hennes stora genombrott.

"Inte så stor skillnad"

– Jag tror att det har utvecklat mig väldigt mycket att jag har fått vara med i så tidig ålder. För det känns som att man har kommit in i det lite, så nu är det inte så stor skillnad när man kommer hit. Nu är det ungefär som hemma i klubben på träningarna. Jag tror att det har varit en väldigt viktig del i att jag har utvecklats så mycket det här året, att jag har fått chansen att spela och utvecklas på en hög nivå, säger Hanna Bennison.

Framgångarna kan bli flera den kommande veckan. Förutom att hon hoppas få göra debut i A-landslaget mot USA kan hon prisas på Fotbollsgalan på måndag; Bennison är nominerad i kategorin årets genombrott.

– Mina allra största drömmar har varit att spela i Rosengårds A-lag och att komma med i A-landslaget. Nu får man sätta nya mål och ha nya drömmar. En dröm är väl att komma med regelbundet i A-landslaget, och sedan när jag blir lite äldre, att komma till de bästa lagen i Europa.

TT: Det är ett OS nästa år också, vad tänker du om det?

– Det är ett jättestort mål jag har, att bli uttagen där. Men nu försöker jag bara fokusera på nuet och göra mitt bästa.

Lasse Mannheimer/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons