Annons

Nobelprisen delas ut jorden runt

Årets utdelning av Nobelmedaljer och diplom sker runt om i världen i lågmälda ceremonier där pristagarna bor eller arbetar. Men äran är lika enorm som vanligt, detta coronaår till trots.
Nobelpriset • Publicerad 8 december 2020
Robert Wilson (andra t v) med hustrun Mary Wilson skålar med Paul Milgrom med hustrun Eva Meyersson Milgrom vid tisdagens informella Nobelprisceremoni i Palo Alto.Foto: Jeff Chiu/AP/TT
Medicinpristagaren Michael Houghton fick sina Nobelutmärkelser vid hemmet i Kalifornien på tisdagen.Foto: Anna Sjöström Dougai/Nobel Prize Outreach / TT
En annan medicinpristagare, Harvey Alter, hade ambassadör Karin Olofsdotter som Nobelprisutdelare vid en ceremoni i Bethesda utanför Washington.Foto: Jacquelyn Martin/AP/TT
Fysikpristagaren Roger Penrose med sin Nobelmedalj på svenska residenset i London.Foto: Fergus Kennedy/TT
En glad Reinhard Genzel visar upp sin medalj för Nobelpriset i fysik vid en ceremoni i München.Foto: Peter Kneffel/AP/TT

Michael Houghton, född i Storbritannien och en av Nobelpristagarna i fysiologi eller medicin, tog emot sina hederstecken utanför sitt hem i Danville, San Francisco, på tisdagen. Han är professor i virologi vid University of Alberta i Kanada och chef för ett forskningsinstitut där. Nobelpriset är belöningen för forskning som gjort det möjligt att behandla virussjukdomen hepatit C, en form av kronisk gulsot som drabbar miljontals människor varje år och orsakar hundratusentals dödsfall.

Amerikanen Harvey Alter, verksam vid National Institutes of Health (NIH) i Maryland, delar Nobelpriset i medicin. Han tog emot det av Sveriges ambassadör Karin Olofsdotter vid en ceremoni i Washington-förorten Bethesda där NIH ligger.

Annons

Den 89-årige britten Roger Penrose, professor vid universitetet i Oxford, delar Nobelpriset i fysik för upptäckter om svarta hål. Han kunde 1965 genom att utveckla helt nya och snillrika matematiska metoder visa att svarta hål finns på riktigt och är en naturlig konsekvens av naturens lagar – och relativitetsteorin, vilket dess upphovsman Albert Einstein inte trodde var möjligt i praktiken. På tisdagen överlämnade ambassadör Torbjörn Sohlström över medalj och diplom på svenska residenset i London.

En av tre fysikpristagare är tysken Reinhard Genzel vid Max Planck-institutet samt University of California i Berkeley. Med allt starkare och mer avancerade teleskop ledde studier av ett område i Vintergatans mitt i nästan 30 års tid till slutsatsen att där fanns ett svart hål. Hans Nobelutmärkelser delades ut av ambassadör Per Thöresson i München på tisdagen.

Amerikanerna Paul Milgrom och Robert Wilson delar på Riksbankens ekonomipris till Alfred Nobels minne för sin forskning om hur auktioner fungerar. Beviset på deras upphöjning utspelade sig under en solig utomhusceremoni i Palo Alto, Kalifornien, med svenska generalkonsuln Barbro Osher som utdelare på tisdagen.

Redan i söndags fick Louise Glück, Nobelpristagare i litteratur, ta emot sitt pris. Överlämnandet skedde i pristagarens trädgård i Cambridge, Massachusetts, vid en ceremoni ledd av generalkonsul Annika Rembe. Det var pristagarens egen önskan att få ha ceremonin utomhus i trädgården, som hon delar med sina grannar.

Nobelpristagarna har själva fått välja om de vill vara inomhus eller utomhus under ceremonin samt om gäster ska närvara.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons