Här får chefen kalla handen utanför arbetstid
Pandemin har skapat nya förutsättningar när det gäller distansarbete, men skiljelinjen men jobb och fritid suddas ut med en gråzon som konsekvens.
Det anser man i alla fall i Portugal som nu instiftar en av de mest liberala arbetslagarna i Europa.
– Distansarbete har stora fördelar så länge vi kan kontrollera nackdelarna, har arbetsmarknadsminister Ana Mendes Godinho förklarat lagändringen enligt Financial Times.
Ska avtalas
I korthet innebär lagförslaget att arbetsgivare som kontaktar sina anställda utanför ordinarie arbetstid bryter mot arbetslagen, med vissa undantag för nödsituationer.
Av integritetsskäl ska också distansarbete avtalas när det gäller arbetstid och var arbetet ska äga rum. Anställda kan också vägra distansarbete.
Financial Times rapporterar också att arbetsgivaren ska stå för merkostnader i samband med distansarbete. Till dessa räknas exempelvis uppgradering av internetuppkoppling.
För anställda som har barn som är upp till åtta år finns en speciell poäng. De har nämligen rätt att jobba hemifrån utan ett godkännande, förutsatt att jobbet fungerar att genomföra på distans. Om detta gäller båda föräldrarna ska dessa alternera, dock undantas företag med färre än tio anställda från reglerna.
Locka utländsk arbetskraft
Ingen diskriminering ska heller ske mellan de som nu jobbar på kontoret kontra de som sitter hemma.
Lagändringen ses dock inte bara som en sätt att förbättra situationen för portugiser. Tanken är också att göra landet mera attraktivt för vad man brukar kalla "digitala nomader", det vill säga utländsk arbetskraft som vill bosätta sig i Portugal och jobba på distans.
– Anställda kan nu både leva i Portugal och arbeta för världens bästa företag, säger Ana Mendes Godinho.