Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Knivhot på boende i Lessebo kommun. Tonåring skjuten till döds i Göteborg.
USA stoppar resor från Europa med anledning av det nya coronaviruset.
Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Publicerad 12 mars 2020
Foto: Johan Nilsson/TT

Kronoberg

En man i 45-årsåldern greps av polis efter bråk på ett boende för nyanlända personer i Lessebo kommun.

Mannen misstänkts ha hotat en annan man på boendet med kiv. Den misstänkte greps klockan 03.10 på natten till torsdagen och misstänks för grovt olaga hot.

Annons

Tidigt på torsdagsmorgonen har mannen inte kunnat förhöras än eftersom han var berusad.

Strax efter klockan 01.30 fick polisen samtal från en man som berättade att en okänd person stulit hans plånbok utomhus på Dalbo i Växjö. Polis åkte till platsen och tog upp en anmälan om grov stöld.

Kalmar län

En bilförare i 30-årsåldern misstänks för drograttfylleri samt narkotikainnehav och eget bruk. Föraren stoppades av polis på riksväg 34 i Målilla vid klockan 00.40.

Hen togs med för vidare undersökning.

Sverige

Två personer fördes till sjukhus med ambulans efter en skottlossning i Biskopsgården i Göteborg på onsdagskvällen.

Senare meddelade polisen att en av de skottskadade, en 16-årig pojke, avlidit. Anhöriga har underrättats om dödsfallet.

Brottsrubriceringen är mord alternativt dråp. Flera skott ska ha avlossats.

Polisen larmades om händelsen strax före klockan 22. Insatser pågår på flera ställen sent på kvällen.

Den andra personen som fördes till sjukhus är en tonårig flicka. Hon ska ha fått lindriga skador, enligt polisen som strax efter midnatt uppger att det är oklart om en eller flera gärningspersoner varit inblandade.

Den misstänkta brottsplatsen har spärrats av för en teknisk undersökning och polis arbetar med dörrknackning i området, meddelar polisen på sin sajt vid 00.30-tiden.

Annons

Polisen uppger att kriminaltekniker kommer att jobba på platsen till 03-tiden. Då har totalt tre personer hämtats in till förhör som vittnen. De är inte misstänkta för brott.

– Ingen är gripen som misstänkt, säger Morten Gunneng, vakthavande befäl vid polisen i region väst, då.

En man i 30-årsåldern har förts till sjukhus med ambulans efter att ha skjutits med flera skott i Pettersberg i Västerås, skriver polisen på sin hemsida. Skadeläget är okänt.

Polisen larmades klockan 23.22 på onsdagskvällen av flera inringare.

En förundersökning gällande försök till mord är inledd och brottsplatsen är avspärrad. Ingen har gripits. (TT)

Räddningstjänsten i Nordnorge har hämtat ner två svenska klättrare från ett område nordväst om Tromsö.

Räddningstjänsten skriver på Twitter att väderförhållandena var utmanande och att både en räddningshelikopter samt en helikopter från försvaret var inblandade i räddningsaktionen.

Ingen av klättrarna ska ha varit i behov av vård. (TT)

Världen

Resor från Europa till USA stoppas i 30 dagar från och med fredag. Åtgärden är en av flera som nu införs för att stävja effekterna av coronaviruset. USA:s president Donald Trump gav beskedet i ett tv-tal från Ovala rummet.

De senaste dagarnas snabba spridning av coronaviruset i Europa får USA att ta till drastiska åtgärder. Från och med fredag, amerikansk tid, stoppas alla resor från Europa till USA. Reserestriktionerna liknar dem som USA sedan tidigare har infört gentemot Kina.

Annons

– Efter att ha konsulterat regeringens smittskyddsexperter har jag beslutat att införa flera allvarliga, men nödvändiga, åtgärder för att skydda alla amerikaners hälsa och välbefinnande, säger USA:s president Donald Trump i ett tal till nationen.

Resestoppet gäller inte Storbritannien. Trump säger även att amerikanska medborgare som har genomgått ordentliga undersökningar inte berörs av inreseförbudet. (TT)

Minst tre personer har dödats i ett raketanfall mot en militäranläggning i Irak, bekräftar USA. Det är den dödligaste attacken mot en internationell bas i landet på flera år.

Den USA-ledda koalitionen misstänks efter det ha gått till motangrepp och dödat Iranstödda irakiska soldater i ett flyganfall. Nu hotar en upptrappning av våldet i området.

Två amerikaner och en britt har dödats efter att en flygbas träffats av 18 mindre raketer, enligt USA. Ytterligare tolv har skadats och tillståndet är allvarligt för flera av dem, säger amerikanska tjänstemän. Det har inte offentliggjorts från vilka länder de skadade kommer från.

Anläggningen ligger i Taji strax norr om Iraks huvudstad Bagdad och huserar trupper från den USA-ledda koalition som strider mot IS. (TT)

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons