Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

En lugn natt utan några speciella polisiära händelser.
Publicerad 4 februari 2020
Foto: Johan Nilsson/TT

Sverige

SMHI varnar för kraftigt snöfall i delar av Västra Götalands, Jönköpings och Kronobergs län under natten mot tisdag.

På sina håll kan det falla uppemot fem centimeter snö, och i Kronobergs och Västra Götalands län kan det även bli blötsnö.

Annons

Nederbörden kan innebära risk för halka på vägar i morgontrafiken. Varningen är av den lägre klassen, klass 1.

Under morgontimmarna kommer SMHI att se över om varningarna ska stå kvar. Men även om morgonens snöfall avtar är ny nederbörd på gång.

– Det kommer ett nytt nederbördsområde från nordväst, över Värmland och Dalarna. Det rör sig ner över Götaland, så vi får räkna med att det kommer vara fortsatt snöfall, speciellt i de inre delarna av Götaland, säger Alexandra Ohlsson, jourhavande meteorolog vid SMHI.

I övriga Sverige ser det torrare ut. Östra Svealand kan till och med få se en del solglimtar under en annars mestadels molnig tisdag.

I Norrland väntas klart väder, med en del moln och lokala snöfall i fjälltrakterna, och kalla temperaturer. (TT)

Köttets vara eller icke vara är ständigt på tapeten. För det är inte bara för klimatet som kött är skadligt. Hälsan tar också stryk, även om vetenskapen inte är helt överens på den punkten. Den senaste forskningen visar dock att det kan finnas en poäng att låta steken vara.

Förutom att kött inte är bra för klimatet, påverkar rött kött och processat kött också hälsan negativt. Risken för både cancer och hjärtkärlsjukdomar, som hjärtinfarkt och stroke, ökar.

Åtminstone är det vad exempelvis WHO anser, som i sina råd beskriver processat kött, till exempel korv, som cancerogent, det vill säga cancerframkallande, och rött kött som "antagligen" cancerogent. Det svenska Livsmedelsverket manar också till försiktighet och uppmanar människor att inte äta mer än 500 gram kött per vecka.

Fisk – inte kött

I oktober förra året kom en studie som tonade ner riskerna. Visserligen finns en risk, men den är så liten att den i praktiken är försumbar, menade forskarna som presenterade sina bevis för detta i Annals of Internal Medicine. Studien blev ifrågasatt, men faktum är att vetenskapen är långt ifrån enig om – och i så fall hur – farligt kött är.

Annons

Nu är det dags igen, fast nu går kunskapen åt andra hållet. Den här gången är det forskare vid bland annat Northwestern University i USA som anser sig ha funnit ytterligare belägg för köttets negativa påverkan på hälsan.

Efter att ha analyserat data från nästan 30 000 personer som följts i tre årtionden, drar forskarna slutsatsen att två portioner i veckan med rött kött, processat kött eller fågel – men inte fisk – är associerat med en ökad risk för hjärtkärlsjukdom med mellan tre och sju procent. Utöver detta är motsvarande mängd rött eller processat kött – men inte fågel eller fisk – associerat med en risk för förtida död, oavsett orsak, med tre procent.

Mer grönsaker

Forskarna, som presenterar sina resultat i Jama Internal Medicine, konstaterar att trots att riskökningarna är förhållandevis små, är de värda att ta på allvar. De samband som forskningen visar på är "robusta", säger de.

– Det är en liten skillnad, men det kan vara värt att försöka minska intaget av rött kött och processat kött, som skinka och korv, säger en av studieförfattarna, Norrina Allen vid Northwestern University, till tidskriften.

I stället förespråkar forskarna – precis som Livsmedelsverket – en kost mer baserad på växtproteiner, såsom nötter, bönor och grönsaker, samt fisk och skaldjur. (TT)

Världen

Det är goda tider för Paris råttor. Efter tio dagars strejk vid anläggningar som förbränner sopor är det uppdukat för fest vid fullproppade soptunnor runt om i huvudstaden.

På senare år har gnagare som härjat i parker besvärat parisarna. Men nu sprider sig en mer utbredd allmän oro i takt med sopstanken.

– Strejk efter strejk efter strejk gör det en aning. . . outhärdligt, klagar Cathrine Lemoine som bor i stadens exklusiva 16:e arrondissement.

– Det som är oroande är att se de små råttorna springa runt på gatorna utan svårigheter. Det är en öppen bar!

Annons

Den amerikanska turisten April Wood, som avverkar sevärdheterna längs Seine ihop med maken Andy, uttrycker också avsky:

– Det är avskräckande för turister att tvingas bevittna detta. (TT)

Staffan LundgrenSkicka e-post
TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons