Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Det har varit många små händelser under natten med bland annat ett sexuellt ofredande i Kalmar.
Publicerad 1 februari 2020
Foto: Johan Nilsson/TT

Kalmar och Kronoberg

Under kvällen får polisen i Kalmar larm om att en kvinna ska ha blivit sexuellt ofredad. Polisen griper en man i 40-årsåldern som var i sådant tillstånd att han togs med för tillnyktring. Förhör kommer hållas under lördagsförmiddagen. Daniel Larsson, stationsbefäl vid polisen i Kalmar, bekräftar att mannen är misstänkt för sexuellt ofredande.

En man i 40-årsåldern stoppades vid i närheten av brofästet på fastlandssidan i en av polisens rutinkontroller. Då upptäcks stöldgods och mannen grips.

Annons

Det var under natten till lördagen som polisen gör en rutinkontroll på en bilförare som kört av bron från Öland. I samband med kontrollen upptäcker polisen stöldgods.

På E22 stoppas en bilförare under natten som visar tecken på drograttfylla. Mannen som är i 25-årsåldern tas med till polisstationen för provtagning. Mannen är nu misstänkt för drograttfylla.

Vid 23-tiden larmas räddningstjänsten till Viserum om en misstanke om villabrand. När räddningstjänsten kommer till den aktuella adressen visar det sig att det inte är någon brand.

– När vi kom till platsen kunde vi konstatera att det rörde sig om en torrkokning, säger Andreas Enberg, räddningschef i beredskap.

I Växjö har en man i 50-årsåldern gripits efter att ha misshandlat en kvinna. Kvinnan ska fått ta emot en mängd slag men inte varit i den omfattning att hon behövt söka sjukvård. Mannen anhölls senare under natten.

Under natten har polisen i Växjö haft att göra. Bland annat har tre personer gripits misstänkta för stöld genom inbrott. Strax innan 02-tiden larmas polisen ut till Dusavägen i Växjö till ett pågående inbrott. Polis kan gripa tre gärningsmän som är i 20-30-årsåldern. Männen förs till polisstationen i väntan på förhör.

– Samtliga männen är misstänkta för stöld genom inbrott och förhör kommer påbörjas så fort vi har hela bilden klar för oss, säger Jensen.

Sverige

Januari blev extremt varm. Nya värmerekord sattes på flera håll i landet, visar SMHI:s preliminära vädersammanställning.

Varmast blev det i småländska Oskarshamn, där termometern visade 12,1 grader den 15 januari – den högsta januaritemperatur som uppmätts i Sverige.

Oskarshamn satte också nytt rekord i högsta dygnsmedeltemperatur för januari, 10, 6 grader. Det är över vad SMHI definierar som en sommartemperatur – gränsen går vid 10 grader.

Annons

Sett över hela månaden låg temperaturerna över det normala på alla SMHI:s mätstationer. I mellersta Norrland avvek temperaturen som mest, över 10 grader mer än det normala. Minst märktes värmen av längst upp och längst ner i landet och på Öland och Gotland, där temperaturerna låg 5–6 grader över snittet.

Högst månadsmedeltemperatur – ännu ett svenskt januarirekord – uppmättes vid Måseskär och Väderöarna i Bohuslän. Där låg termometern på snitt 6,2 grader.

Men det har inte varit milt överallt. Den sista veckan i januari drog kall luft in över nordligaste Sverige. Natten till i måndags uppmättes vinterns kallaste temperatur hittills i Karesuando i Norrbotten: minus 36,1 grader. (TT)

Världen

Storbritannien har lämnat EU. Union Jack har halats i Bryssel.

EU-parlamentarikern Nigel Farage firar med sina brexitörer vid Parliament Square i London.

Men stadens borgmästare Sadiq Khan säger att hans "hjärta är krossat" i ett tudelat land.

Big Ben kunde inte klinga ut det brittiska uttåget, för Londonklockan repareras. Men i London och Storbritannien inväntades det avgörande klockslaget av firande och sörjande, beroende på var man var och vem man talade med.

Boris Johnson slog an en försonande ton i sitt tal. En av premiärministerns främsta uppgifter framöver blir att ena landet, som varit djupt splittrat i EU-frågan.

– Det viktigaste att säga i kväll är att det här inte är slutet utan början, sade Johnson i ett förinspelat tal som publicerades på sociala medier.

Vid Parliament Square i den brittiska huvudstaden hade regnet börja strila inför klockslaget 23 då utträdet trädde i kraft. Brexitpartiets partiledare Nigel Farage välkomnades med stora applåder upp på scenen till låten "It's a final countdown"

Annons

– Vi gjorde det, ropade han.

När klockan sedan passerat 23 och Brexit var ett faktum stämde publikhavet upp i "God save the queen". (TT)

Staffan LundgrenSkicka e-post
TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons