Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter ,
Foto: Johan Nilsson/TT

Bil upp i rondell utanför Bockara. Drograttfylleri i Kalmar.

Stort dieselläckage från lastbil utanför Växjö.

Kalmar län

Vid midnatt mot onsdagen inträffade en singelolycka med personbil vid Glahytt väster om Bockara.

– En bil har kört rakt över rondellen. En person är inblandad och klagade först över nacksmärtor, men det verkar inte som om personen följer med ambulansen, säger Tobias Josefsson, inre befäl vid räddningstjänsten, inledningsvis.

Polisen bekräftar att föraren, en kvinna, inte förts till sjukhus.

Bilen blev stående i rondellen.

– Det har kommit ut lite olja på vägen som vi håller på att sanera och så ska vi försöka flytta undan bilen som står lite illa till, säger Josefsson strax efter klockan 00.30.

Trafiken ska då rulla förbi platsen, men det är begränsad framkomlighet. Prognosen för när det kan vara fri passage igen har satts till klockan 01.30.

Polis slog larm om händelsen varpå även räddningstjänst och ambulanspersonal skickades till platsen. Larmet kom klockan 00.09.

Polisen har ingen misstanke om brott.

– Hon har hört något högt ljud i bilen och sedan kunde hon inte bromsa, så hon for rätt över rondellen, säger Katarina Brandt, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Kalmar.

Under natten stoppade polis en bil i Kalmar.

Föraren misstänks för drograttfylleri medan passageraren misstänks för narkotikabrott (eget bruk och innehav). Båda två är män.

Kronoberg

På onsdagsmorgonen stängdes riksväg 23 av i höjd med Toftasjön utanför Växjö.

Det var klockan 05.10 som det kom larm om dieselläckage på platsen. En lastbil har läckt och lastbilsföraren slog själv larm om att kardanstången gått av och slagit sönder dieseltanken.

Hen uppskattar att cirka 400 diesel läckt ut.

Räddningstjänsten åkte till platsen med tre bilar, enligt SOS Alarms händelseinformation.

Trafikverket meddelar att lastbilen står illa till och att vägen stängts av. Prognosen för arbetet är oklar. Trafiken leds om av polis under tiden.

Ett träd ska ha fallit över väg 126 i höjd med Benestad söder om Alvesta på onsdagsmorgonen.

Trafikverket rapporterar detta strax efter klockan 05.30. Personal har skickats till platsen där vägen ska vara delvis blockerad.

Prognosen för när det kunde vara full framkomlighet igen sattes till klockan 07. Men trädet ska ha varit borta tidigare än så.

Klockan 20.40 på tisdagskvällen upptäcktes ett inbrott i en lägenhet i Liatorp. Lägenheten ligger på bottenvåningen och ett fönster ska ha brutits upp.

Händelsen rubriceras som grov stöld genom inbrott.

– Det är oklart vad som är tillgripet, säger Sofie Särbring, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Växjö.

En brottsplatsundersökning har gjorts i lägenheten.

– I nuläget har vi inga vittnesiakttagelser. Utredningen får fortskrida, säger Särbring på natten till onsdagen.

Sverige

En man i 40-årsåldern är förd till sjukhus med allvarliga skador efter en skottlossning i Skogås, i Huddinge kommun, söder om Stockholm.

En man har gripits och är skäligen misstänkt för brottet.

– Han greps i närområdet, men vi kan inte kommentera i nuläget om fler än inblandade, säger polisens presstalesperson Per Fahlström till TT.

– Dörrknackning och förhör av vittnen ska göras nu för att få veta mer om vad som har hänt, säger Per Fahlström.

Polisen fick larm om skottlossning vid 22-tiden på tisdagen.

– Vi fick in samtal från flera inringare om en skottskadad person, säger Per Fahlström..

Mannen hittades utomhus. Platsen har spärrats av för teknisk undersökning.

En förundersökning gällande försök till mord är inledd. (TT)

Flera kor har blivit innebrända i en brand på en gård utanför Linköping.

Larmet om branden på naturbruksgymnasiet i Vreta kom 03.32 då ett automatiskt brandlarm gått. Det brann kraftigt i flera byggnader och ett tjugotal brandmän jobbade med att bekämpa elden.

Enligt uppgift till polisen fanns 123 nötkreatur i en av byggnaderna och alla blev innebrända.

– Vi försökte rädda djuren men på grund av hur vindarna ligger gick det tyvärr inte att rädda alla, säger Stefan Hagdahl, inre befäl vid Räddningstjänsten Östra Götaland, till TT.

Rökutvecklingen vid branden var kraftig och de boende i området uppmanades att hålla sig inne och stänga, dörrar, fönster och ventilation.

Strax före klockan sju var branden under kontroll.

– Vi kommer att försöka avveckla på platsen, säger Stefan Hagdahl.

Det är oklart hur branden uppstått. (TT)

Världen

Ett passagerarplan på väg mot Shanghai fick motorproblem direkt efter start i Los Angeles och tvingades dumpa en stor del av sitt bränsle innan det nödlandade.

Det gick inte bättre än att bränslet till stor del föll över en skola, där flera elever och anställda fick det på sig. 20 barn och ett dussin vuxna fick behandlas för hudskador och andningsbesvär, ingen är livshotande skadad.

Planet kunde landa utan problem och inga personer ombord skadades. (TT)

Grå brandrök låg tung över Melbourne under onsdagsmorgonen. Ett efterlängtat lågtryck rensade luften något, men kom också med varningar för översvämningar.

Melbournes räddningstjänst fick under tidiga onsdagen över hundra samtal om att invånare hade andningssvårigheter – 75 procent mer än det normala.

Stadens flygplats fick stänga en startbana, vilket ledde till förseningar, och tennisspelarna som kvalar till Australian Open kunde under morgonen inte spela.

Under eftermiddagen förbättrades luftkvaliteten, men till priset av kraftigt regn och varningar för nya svårigheter över stora delar av delstaten Victoria. (TT)