Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

I Västervik upptäckte räddningstjänsten en bilbrand när de var på väg tillbaka från en annat larm om brinnande fordon.
Publicerad 12 december 2019

Kalmar län

Vid 01-tiden på torsdagen larmades räddningstjänsten om en brinnande personbil vid Slottholmsvägen i Västervik. På vägen tillbaka mot stationen ska man ha upptäckt ytterligare en bilbrand på Baumansgatan. Vid det senare tillfället ska en bil blivit utbränd och tre intillstående bilar ska ha fått brandskador, uppger polisen. En anmälan om skadegörelse genom brand har skrivits, ingen misstänkt personer har gripits.

Kronoberg

En natt utan några större nyhetshändelser i länet.

Sverige

Zlatanstatyn i Malmö har vandaliserats igen.

– Den har utsatts för skadegörelse under natten. Man har sågat i benen. Staket har nu satts upp kring statyn, eftersom det fanns viss risk för att den skulle rasa, säger Tommy Bengtsson, vakthavande befäl vid polisen.

Polisen utreder händelsen som skadegörelse. Larmet om förstörelsen kom in strax efter klockan 02.30. Malmö stad har ordnat med väktare och staket under natten, enligt polisen.

Efter att det blev känt att Zlatan Ibrahimovic blivit delägare i Stockholmsklubben Hammarby har statyn på Stadiontorget vandaliserats flera gånger. (TT)

En person har blivit skjuten i Sundsvall, enligt polisen.

Personen är förd till sjukhus, men det är oklart hur allvarligt skadad den skjutne är.

– En person är skadad, mer kan jag inte säga, säger Cesar Saliba, vid polisen, till Sundsvalls Tidning.

Larmet kom in strax efter klockan 3. Platsen i bostadsområdet där skjutningen skedde har spärrats av. (TT)

Världen

Delstatsregeringen i australiska New South Wales uppger att tio personer som skadades i vulkanutbrottet i Nya Zeeland förs till sjukhus i Sydneyområdet.

New South Wales vårdchef Kerry Chant säger att fyra personer från delstaten redan förts över, och att ytterligare sex personer väntas senare.

Åtta personer omkom, åtta saknas fortfarande, och trettio skadades i utbrottet. Ön där det inträffade är fortfarande för farlig för räddningsarbetare att besöka. (TT)

Dadelpalmen har i årtusenden spelat stor roll för civilisationers etablering och tillväxt i heta och torra regioner i arabvärlden. Nu har kunskap om dadelpalmen samt traditioner och sedvänjor som har med den att göra satts upp på FN-organet Unescos lista över mänsklighetens främsta immateriella kulturarv.

Dadelpalmens rötter tar sig djupt ner i marken och tillåter överlevnad även i torra områden. Den har odlats av människan åtminstone sedan 4000 före Kristus och blivit en stark symbol för välstånd för civilisationer i området.

Palmen med sina söta frukter har inte bara tillhandahållit livsmedel, noterar Unesco, utan också byggmaterial och handelsvaror. (TT)

Cecilia KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.