Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Tre personer har förts till sjukhus efter en lägenhetsbrand i Kalmar.
Publicerad 4 november 2019
Foto: Johan Nilsson/TT

Kalmar län

Det brann i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Fabriksgatan i Kalmar under natten till måndagen. Tre personer har förts till sjukhus.

Larmet om branden kom klockan 03.25. Räddningstjänst från Kalmar, Rockneby och Färjestaden skickades till platsen liksom flera ambulanser och tre polispatruller.

Annons

– En lägenhet på bottenvåningen har börjat brinna av oklar anledning. Det är en fullt utvecklad brand och lägenheten är totalt utbränd, säger Mikael Darrel, larmoperatör vid Trygghets- och larmcentralen i Kalmar (TLC).

Rökdykning påbörjades och släckningsarbetet drog igång.

– Det är väldigt stor rökspridning, säger Darrel strax före klockan 04.

Polisen meddelar då att två personer har förts till sjukhus med ambulans. Senare uppger TLC att det totalt handlar om tre personer som förts till sjukhus.

Ytterligare fem personer ska ha evakuerats från flerfamiljshuset.

Klockan 04.15 är branden släckt och räddningstjänsten arbetar med efterkontroll. Men branden ska ha kunnat begränsas till lägenheten där den startade.

Vid 05.30-tiden är tre enheter från räddningstjänsten kvar och man jobbar med värmekamera för att kontrollera att det inte finns dolda bränder.

Världen

Ett fartyg som ägs av det norska rederiet JJ Ugland har bordats av pirater utanför Benin i Västafrika.

"Vårt bulklastfartyg MV Bonita bordades av pirater tidigt i lördags morse när hon låg förankrad utanför Cotonou i Benin", skriver rederiet på sin hemsida.

Nio personer i fartygets besättning, inklusive kaptenen, kidnappades. Christine Korme, kommunikationsdirektör för Norsk rederiforbund, uppger för Dagens Næringsliv att samtliga är filippinska medborgare.

Annons

Kvarvarande besättning larmade sedan lokala myndigheter. Rederiets kristeam har kopplats in.

Det 189 meter långa fartyget är registrerat i norska Grimstad, enligt nyhetsbyrån NTB. (TT)

USA:s president Donald Trump hotar återigen med att dra in statligt stöd till Kalifornien, som hukar under svåra terrängbränder.

Trump anklagar på Twitter den demokratiske guvernören Gavin Newsom för att ha gjort ett uselt jobb när det gäller skogsskötseln. Newsom riktar å sin sida kraftig kritik mot hur Trump och hans regering hanterat miljöfrågor.

"Du tror inte på klimatförändringar. Du kan lämna det här samtalet", svarade Newsom presidenten.

Senare utvecklade han i ett uttalande att delstaten "framgångsrikt utkämpar ett krig mot de tusentals bränder som härjat i delstaten de senaste veckorna, till följd av extremväder som orsakas av klimatförändringar, samtidigt som Trump attackerar botemedlet".

Newsoms kansli lyfter också att Kalifornien satsar 200 miljoner dollar om året i delstatens hittills största satsning för att motverka terrängbränder.

Många Kalifornienbor har irriterats över Trumps uttalanden, dels för att han inte visat sympati mot alla som tvingats fly sina hem, dels för att de flesta bränderna rasat på andra håll än i just skogen. (TT)

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons