Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Viltolycka nära Figeholm i Oskarshamns kommun.
Publicerad 2 november 2019
Foto: Johan Nilsson/TT

Kalmar län

En bil ska ha krockat med en hjort nära Figeholm på lördagsmorgonen.

Larmet om olyckan på väg 743 kom klockan 05.23. Räddningstjänst och ambulans skickades till platsen, men ingen person ska ha behövt åka till sjukhus, enligt SOS Alarms händelseinformation.

Annons

Hjorten ska dock ha avlidit.

Trafikverket meddelar att trafik på platsen påverkas mycket och har satt prognosen för när det kan vara full framkomlighet igen till klockan 06.45.

Sverige

Sent på fredagskvällen inträffade en ny explosion i Malmö. På natten till lördagen ännu en.

Det var strax före klockan 22.30 som polisen fick flera samtal om en hög smäll. En byggnad vid Drottningtorget har fått skador, uppger polisen.

Området utrymdes och Nationella bombskyddet samt kriminaltekniker skickades dit.

Ingen person har hittats skadad, enligt polisen som rubricerar händelsen som allmänfarlig ödeläggelse.

Vid midnatt arbetade bombskyddet på platsen. Avspärrningarna hävdes senare.

Vid klockan 03.16 kom sedan larm om ytterligare en explosion, den här gången vid Agnesfridsvägen i sydöstra Malmö. Något ska ha detonerat vid ett trapphus till ett flerfamiljshus.

Fasaden ska ha fått stora skador medan fönster krossats på en intilliggande fastighet, uppger polisen. Platsen har spärrats av för en teknisk undersökning.

Brottsrubriceringen är inledningsvis allmänfarlig ödeläggelse.

Annons

I samband med den senare händelsen har tre personer gripits. De ska förhöras under morgonen.

Avspärrningarna har tagits bort då den tekniska undersökningen är färdig.

Världen

Antalet döda i vad myndigheterna beskriver som en terrorattack mot en militärpostering i östra Mali överstiger nu 50. Det gör fredagens händelse i Ménaka, nära gränsen till Niger, till en av de dödligaste i sitt slag.

Hittills räknar man till 53 döda soldater och ett civilt dödsoffer.

Vem som ligger bakom är oklart, men attacken är ett bakslag för "G5 Sahel", ett initiativ där fem länder i regionen samarbetar mot jihadister. (TT)

Minst 42 personer har dödats i samband med de senaste veckornas protester i Haiti, meddelar FN:s människorättsorgan. Minst uppemot ett 100-tal har skadats, de flesta av dem av skottlossning.

Protesterna har riktats mot landets regering och ökat i intensitet sedan mitten av september. Det som började som en missnöjesyttring med anledning av bränslebrist växte till en alltmer våldsam protest med udden riktad mot president Jovenel Moïse. Han kom till makten för snart tre år sedan, efter ett omstritt val.

"Vi oroas djupt av den långdragna krisen i Haiti och dess konsekvenser för haitiernas tillgång till grundläggande rättigheter som vård, mat, utbildning och andra behov", säger FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter (OHCHR).

FN-organet har uppgifter om att myndigheternas styrkor ligger bakom åtminstone 19 av dödsfallen. (TT)

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons