Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Ladugård brann ner till grunden i Lindsdal och två till sjukhus efter trafikolycka.
Publicerad 12 september 2019
Foto: Johan Nilsson/TT

Kalmar län

Ladugård brann ner till grunden. Räddningstjänsten larmades till Stinsvägen i Lindsdal med anledning av en brand i en ladugård. Larmet inkom till SOS klockan 22.42.

– Det vi vet om är att det är en rätt så stor lada som brinner. Det är en fullt utvecklad brand och det är spridningsrisk just nu, säger Kicki Carlsson, operatör vid trygghets- och larmcentralen i Kalmar vid 23.15-tiden.

Annons

Förutom räddningstjänst är även ambulans och polis kallad till platsen. Enligt SOS kommer räddningstjänsten vara kvar på plats under flera timmar för släckningsarbete.

– Vi har några bilar på plats från polisen och bistår i räddningsarbetet. Som tur är har vi vädret med oss ikväll, med regn, vilket är något positivt, säger Christer Fuxborg, polisens presstalesperson region syd.

Om några hus är direkt hotade av branden är i nuläget oklart.

– Det ligger hus i närheten men det beror lite på hur det är med vinden och gnistregnet, så det är lite svårt att säga ännu. Men just nu har de inte kontroll på branden, säger Kicki Carlsson.

Vid 00-tiden är branden fortfarande okontrollerad med stor spridningsrisk till närliggande hus.

– I nuläget koncentrerar sig räddningstjänsten på att elden inte ska spridas, vi håller också på att kyla ner tre kubik olja som finns i anslutning till ladugården i syfte att oljan inte ska fatta eld, säger Kicki Carlsson.

Vid 2-tiden ska ladugården vara helt nedbrunnen och eftersläckningsarbetet ska ha påbörjats.

– Ladugården gick inte att rädda utan den brann ner till grunden. Inga personskador ska uppstått med branden, däremot har stora mängder hö samt en del maskiner totalförstörts i branden, säger Kicki Carlsson.

Orsaken till branden är fortfarande oklart.

Här saknas innehåll

Bil krockade med älg – två till sjukhus. Strax innan klockan nio på onsdagskvällen inträffade en trafikolycka på länsväg 136 på Öland. En personbil hade då krockat med en älg strax norr om Sandvik. I personbilen färdades två personer.

Annons

– Båda är avförda till sjukhus, säger Mikael Darell, operatör vid trygghets- och larmcentralen i Kalmar.

Vägen fick stängas av i samband med räddningsarbetet och enligt uppgifter till trygghets- och larmcentralen bildades det långa köer. Älgen avled i samband med olyckan.

Skadeläget på personerna är okänt.

Kronoberg

Trafikolycka med flera personbilar. Några minuter innan 6-tiden på torsdagsmorgonen inträffade en trafikolycka lite öster om Växjö. Olyckan ska ha skett på väg 25 strax öster om Växjö i höjd med cirkulationsplatsen Fagrabäck till Risinge i riktning mot Nybro. Räddningstjänst, ambulans och polis är kallade till olycksplatsen.

Enligt Trafikverket råder mycket begränsad framkomlighet och det kommer påverka trafiken fram till klockan 07.30.

Sverige

Våldtäktsdömd får fortsätta läkarstudier.Lunds universitet vill stänga av en läkarstudent som i juni dömdes till två års fängelse för våldtäkt av en annan läkarstuderande. Men Högskolans avskiljandenämnd (HAN) avslår universitetets begäran, skriver Läkartidningen.

Universitetet hävdade att den utsatta studenten riskerar psykiskt lidande när hon möter mannen som våldtog henne, och Region Skåne har sagt nej till att ta emot studenten under dennes praktiktjänstgöring. Studenten själv har bland annat argumenterat för att domen mot honom överklagats till hovrätten, och alltså inte vunnit laga kraft. HAN gick på hans linje och anser inte att kriterierna för avskiljande uppfylls.

Rektor Torbjörn von Schantz säger till Sydsvenskan att universitetet antagligen kommer att överklaga HAN:s beslut till förvaltningsrätten.

– Man får acceptera att det är en rättsstat vi lever i, men samtidigt är det hemskt för den utsatta kvinnan som riskerar att träffa honom på utbildningen, säger han. (TT)

Man med luftvapen orsakade stort polispådrag. En man som ska ha siktat med ett luftvapen ut genom sitt fönster i centrala Stockholm orsakade ett stort polispådrag på onsdagskvällen. Larmet kom strax före klockan 22 och flera piketbussar med poliser åkte till platsen, på Södermalm i Stockholm.

Annons

– Vi har varit inne i lägenheten och hittar en man som hade ett luftvapen. Det är inte brottsligt, sedan är det väldigt olämpligt att stå i sitt fönster med ett luftvapen i dessa tider, säger Tomas Ibstedt, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen. (TT)

Världen

Stort amfetaminbeslag i Stavanger. En 41-årig polsk medborgare har åtalats i Stavanger i Norge för att ha försökt hämta upp 21,5 kilo amfetamin som lämnats i en lagerlokal. Flera personer i Polen har åtalats i samma ärende. Det var någon annan som hade lämnat narkotikan i byggnaden. När 41-åringen skulle hämta amfetaminet i maj i fjol var det redan beslagtaget av polisen, som också hade bytt koden till lokalens lås. Mannen kunde inte komma in och greps.

Rättegången ska hållas i den norska motsvarigheten till tingsrätt i december.

I november i fjol dömdes 41-åringen och tre andra polacker i motsvarigheten till hovrätt för spritsmuggling. De fyra hade fört in tiotals ton alkohol i Norge. För detta dömdes 41-åringen till tio års fängelse, ett straff han nu avtjänar. Han är också i ett annat ärende åtalad för köp, innehav och försäljning av amfetamin och marijuana.

– Den tilltalade erkänner straffskyldighet, säger åklagaren Folke Åmlid. (TT)

Staffan LundgrenSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons