Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Villabrand och bilbrand i Högsby kommun. Fortsatta narkotikabrott på Öland Roots.

Kalmar län

Strax efter midnatt mot lördagen kom larm om brand i en villa strax norr om Grönskåra i Högsby kommun.

– En 1,5-plansvilla är helt övertänd. Vi har precis kommit fram och börjat etablera oss. Det är konstaterat att det inte var några personer kvar i fastigheten, säger Tobias Josefsson, inre befäl vid räddningstjänsten i Högsby, Mönsterås och Oskarshamn, klockan 00.40.

Ingen ska ha varit hemma.

Räddningstjänstpersonal från Högsby, Fagerhult samt en tankbil från Alsterbro har skickats till platsen. Polis är också där.

Räddningstjänsten kunde inte rädda villan, vilken fick brinna ner.

– Det fanns inte mycket att göra åt den, det är en stor glödhög, säger Josefsson.

Däremot kunde de närliggande byggnaderna, en stor ladugård och ett garage, räddas från att börja brinna.

– Vi kommer att vara kvar minst en timme till med full bemanning. Sedan trappar vi ner för efterbevakning och blir kvar hela natten med personal, säger Tobias Josefsson klockan 03.

Polisen gör en anmälan om mordbrand. Tidigt på lördagsmorgonen är ingen person misstänkt.

Strax efter klockan 01 kom larm om en bilbrand på riksväg 34/37 mellan Högsby och Berga.

– En förbipasserande ringer in om att en bil står vid vägkanten helt övertänd. Det fanns inte mycket att göra, säger Tobias Josefsson, inre befäl vid räddningstjänsten i Högsby, Mönsterås och Oskarshamn.

Räddningstjänstpersonal åkte till platsen och släckte. Bilen ska ha stått övergiven på platsen under veckan.

Trafikverket meddelade att det var begränsad framkomlighet på platsen och satte prognosen för när arbetet kunde vara färdigt till klockan 02.30.

Polisen gör en anmälan om skadegörelse genom brand. Tidigt på lördagsmorgonen är ingen person misstänkt.

Tidigt på lördagsmorgonen rapporterar polisen att man under det tredje festivaldygnet på Öland Roots hanterat 33 fall av narkotikabrott. I siffran ryms både eget bruk och innehav av narkotika.

– Det har varit något färre (än de två första dygnen). Tidigare år har det varit mycket cannabis, men nu har det varit mer blandat med olika typer av droger, säger Matilda Edsenius, jourförundersökningsledare vid polisen i Kalmar.

Vad kan det vara för något?

– Vi har nog haft det mesta. Det har varit cannabis, ecstasy, amfetamin och kokain.

En viltolycka med personbil inträffade på väg 136 på Öland, i höjd med Sandvik, på fredagskvällen.

Larmet om olyckan kom klockan 21.42. Räddningstjänst och ambulanspersonal var på plats.

En person fick föras till sjukhus med ambulans.

Vid klockan 22.44 på fredagskvällen fick polisen samtal om att en bilförare körde vingligt i Berga i Kalmar.

Fordonet kunde stoppas vid Berga centrum efter att polis åkt till området. Förare togs med för kontroll misstänkt för rattfylleri.

Kronoberg

Polisen rapporterar om två personer som misstänks för rattfylleri i Kronoberg under natten till lördagen.

Vid midnatt tog färden slut för en man som körde bil i Lidhult. Mannen, som är i 60-årsåldern, misstänks för drograttfylleri.

Och en kvinna som körde bil på Österleden i Växjö fick kliva ur strax före klockan 02.30. Kvinnan, som är i 55-årsåldern, misstänks för rattfylleri och blåste 0,36 milligram alkohol per liter utandningsluft, enligt polisen.

Polisen har gjort en anmälan om stöld genom inbrott hos Electrolux i Ljungby.

Polisen larmades klockan 05.20 på lördagsmorgonen till brottsplatsen vid Ringvägen i Ljungby.

– Det är inget konstaterat tillgripet ännu. Som alltid vid inbrott får ägarna inkomma med en lista och se om det är något som fattas, säger Filip Annas, presstalesperson vid polisen i region syd, klockan 08.

Ingen person upptäcktes på platsen, varken av väktare eller polis.

Sverige

Klockan 04.32 på lördagsmorgonen drabbades hela Gotland av strömavbrott, vilket Helagotland.se var först med att rapportera om. Runt klockan sju var problemet åtgärdat. Samtliga hushåll på Gotland drabbades.

– Det har att göra med ett blixtnedslag i närheten av Västervik under natten. Så strömavbrottet har ingenting att göra med de tidigare strömavbrotten som drabbat Gotland, säger Marcus Friberg på Vattenfall.

Öborna var i fjol hårt prövade då de drabbades av över tio avbrott i samband med att Geabs moderbolag, Vattenfall, bytte ut delar av utrustningen på ön vilket resulterade i en del problem. I januari drabbades Gotland av ett större strömavbrott som berodde på ett datorfel i en ny kontrollanläggning. (TT)

En man i 20-årsåldern har förts till sjukhus med ambulans efter att ha blivit knivskuren i centrala Uppsala.

Knivskärningen skedde i samband med ett bråk som polis larmades om vid 22.30 på fredagskvällen.

Skadeläget på mannen är inte känt, men enligt polisen var han vaken och talbar när han anträffades, skriver UNT.

Den misstänkta brottsplatsen har spärrats av och en förundersökning om försök till mord har inletts.

En person, även det en man i 20-årsåldern, har gripits misstänkt för brottet. (TT)

Tio bilar har totalförstörts i en brand i stadsdelen Löten i Uppsala, under natten mot lördag.

Polis och räddningstjänst larmades vid midnatt om en carportlänga som brann och initialt var det stor spridningsrisk till fler byggnader.

– Det brann väldigt kraftfullt när vi kom fram, så vi fick börja med att begränsa och sedan påbörja släckningsarbetet, säger Toni Frank, ledningsbefäl vid Storstockholms räddningscentral.

Branden var släckt vid tretiden, enligt Expressen och polisen spärrade då av området.

Polisen misstänker att branden är anlagd och en förundersökning om mordbrand är inledd.

Ingen misstänkt har gripits. (TT)

Världen

Det kraftiga ovädret Barry har ännu inte nått land, men för varje timme kommer stormen närmare och amerikanska orkancentret NHC varnar för att stormen kommer att ha nått orkanstyrka när den når delstaten Louisiana under natten, lokal tid.

Vindstyrkorna i kombination med kraftiga regn ökar dessutom risken för att vattnet ska nå över New Orleans skyddsvallar och orsaka stora översvämningar.

Även Mississippi och Texas riskerar att drabbas av skyfall. (TT)

Polis i Gibraltar uppger att samtliga fyra besättningsmän på den iranska oljetankern Grace 1, som gripits under torsdag och fredag, är släppta mot borgen.

Utan att ge fler detaljer säger polisen vidare att utredningen om den beslagtagna supertankern fortsätter.

Grace 1 fraktade 2,1 miljoner fat lätt råolja och beslagtogs efter misstankar om att oljan skulle till Syrien och att fartyget därmed agerade i strid med befintliga EU-sanktioner. (TT)

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.