Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Olaga hot i relation i Nybro. Ingen VM-final i fotboll Sverige.

Kalmar län

En man i Nybro har gripits av polis misstänkt för olaga hot och skadegörelse.

– Han ska ha hotat en kvinna och slagit sönder rutor på en bil, säger P-O Jansson, inre befäl vid polisen i Kalmar.

Mannen och kvinnan ska ha känt varandra sen tidigare. Mannen anhölls inte utan släpptes senare under natten.

Kronoberg

Den man som greps misstänkt för att ha stulit en väska från en ambulans i Växjö och sedan sprungit ut i en sjö har nu anhållits.

Sverige

Det höll i nästan 100 minuter – men i förlängningen tog Sveriges gulddröm i Fotbolls-VM slut. Jackie Groenen satte 1–0 och skickade Nederländerna till VM-final.

För Sverige väntar bronsmatch mot England i Nice.

– Det är en jäkla skillnad på att sluta trea eller fyra så vi ska se till att knipa bronset nu, säger Nilla Fischer till TV4. (TT)

Tre män har anhållits för att ha försökt köra på en polis i Fittja centrum på onsdagskvällen, skriver Expressen.

– Polisen skulle stoppa en bil och en polis gick ut och gjorde stopptecken. Då gasade föraren på och försökte köra på honom, säger Anders Lantz, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i södra Stockholm till Expressen.

Polisen han dock hoppa undan, och klarade sig oskadd.

Bilen körde iväg från platsen, och polisen körde efter. En bit från Fittja centrum kunde bilen stoppas och personerna i bilen greps och anhölls, eftersom det inte gick att utröna vem av dem som kört bilen. (TT)

Världen

26 personer har omkommit i samband med en båtolycka utanför Honduras karibiska kust, uppger landets militär.

Enligt militärens talesperson var det en hummerfiskebåt som kapsejsade i svåra väderförhållanden nära Puerto Lempira i sydöstra delen av landet. 47 personer räddades när båten sjönk.

Många fiskebåtar rör sig i området då säsongen för hummerfiske nyligen dragit i gång. Tidigare under onsdagen kapsejsade en annan båt, då lyckades man rädda samtliga personer ombord. Enligt uppgifter räddades över 40 personer från båten som bara hade kapacitet för 31 personer ombord.

Myndigheterna har tidigare dragit in tillstånd för båtar när deras ägare tar ombord för många personer. (TT)

Minst fem personer har omkommit och ytterligare tre saknas efter kraftiga skyfall i Haitis huvudstad Porte-au-Prince, uppger myndigheterna.

"Osäkra väderförhållanden råder i Karibien, och regn- och åskoväder kan drabba landet de kommande två dagarna", säger landets myndighet för krishantering i ett uttalande.

Skyfall orsakar ofta relativt stor skada i Haiti, bland annat på grund av undermåliga dräneringssystem. Och varje år förbereder sig landet för potentiella katastrofer under orkansäsongen, som löper från början av juni till slutet av november. (TT)

Minst sex personer har omkommit och uppemot 200 skadats då en tornado drabbade provinsen Liaoning i norra Kina.

Enligt den statliga kinesiska televisionen CCTV har nära 10 000 personer drabbats av ovädret.

Landets meteorologiska institut säger att klimatförändringar kan ligga bakom flera extrema väderhändelser i år. Det har regnat rekordmycket på flera håll i landet och omkring 40 väderstationer har i år registrerat de högsta temperaturerna någonsin.

I provinsen Hebei i norra Kina har man utfärdat en vädervarning då man räknar med temperaturer på över 40 grader. (TT)

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.