Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Rishögar brann i Mönsterås kommun. Högst valdeltagande i Mörbylånga kommun.

Inbrott i livsmedelsbutik i Älghult.

Kalmar län

Sent på söndagskvällen och natten till måndagen brann två stora rishögar vid Bankeberg mellan Fliseryd och Ruda.

Larmet om bränderna kom klockan 23.32. Räddningstjänst från Mönsterås och Fliseryd skickades till platsen. Dessutom tankbil från Ålem.

Det handlar om två cirka 50 meter långa rishögar som brinner med 100 meters mellanrum.

– Vi har det under kontroll. Den ena har mer eller mindre brunnit upp fullständigt, så det är jättelugnt med den. Men vi har fortfarande en som är som en större kolmila som glöder lite och kommer att fortsätta glöda hela natten och imorgon också, säger Tobias Josefsson, inre befäl vid räddningstjänsten, strax före klockan 02.30.

Räddningstjänstpersonalen räknade med att börja avveckla verksamheten vid 03-tiden.

Polisen rubricerar händelsen som mordbrand.

– För det är tydligen rätt så stora värden i de där högarna, säger P-O Jansson, jourförundersökningsledare vid polisen i Kalmar.

Ingen person har skadats fysiskt.

Mörbylånga kommun hade landets högsta valdeltagande: 70,5 procent, en ökning med 19,8 procentenheter.

Borgholm kommer i sin tur på fjärde plats bland landets kommuner. Där röstade 66,3 procent av de röstberättigade. En ökning med 20,4 procentenheter sedan förra EU-valet.

Folkomröstningen om kommunslagning på Öland kan naturligtvis ha bidragit till det höga valdeltagandet.

Det blir troligtvis ingen kommunsammanslagning på Öland, sedan en majoritet av väljarna sagt nej vid söndagens folkomröstning som genomfördes i samband med valet till EU-parlamentet.

Invånarna i Borgholm och Mörbylånga hade tre alternativ att ta ställning till: att fortsätta som i dag, att utöka samarbetet mellan kommunerna eller att slås ihop till en Ölandskommun.

Ölandsborna har tidigare röstat i frågan, senast i samband med EU-valet 2009. Då blev det visserligen ett knappt ja i Borgholm, men eftersom nejsidan fick långt fler röster i Mörbylånga vann den totalt.

Det här är de preliminära resultaten, som kommunerna redovisar dem. Borgholm: Ja: 2 339 röster. Nej: 3 373 röster. Mörbylånga: Ja: 3 454 röster. Nej: 4 224 röster. I Borgholm röstade 149 personer blankt, i Mörbylånga 259. (TT)

Kronoberg

Två personer ska ha brutit sig in och stulit cigaretter i livsmedelsbutiken Coop i Älghult under natten till måndagen.

– Det är det man ser på övervakningsfilmen, säger Per Bergendahl, jourförundersökningsledare vid polisen i Växjö.

Polisen larmades om inbrottet klockan 02.30. Man fick uppgiften om inbrottet via vaktbolaget.

Ingen person är gripen tidigt på måndagsmorgonen.

Sverige

En man i 20-årsåldern blev under natten knivhuggen i centrala Västerås, uppger polisen.

– Det var strax efter midnatt som en förbipasserande larmade oss, säger Torsten Hemlin vid polisen i region Mitt.

Mannen hade skador på arm och ben när han fördes med ambulans till sjukhus. Skadorna bedömdes då som allvarliga men inte livshotande.

Vid 05-tiden på morgonen var ingen misstänkt gripen trots att samtliga polisresurser i Västerås eftersökt gärningspersoner, skriver Vestmanlands Läns Tidning.

Polisen utreder händelsen som försökt till mord. (TT)

SD, C, M och KD kunde jubla mest i EU-valnatten. För L blev valkvällen en rysare som slutade med en lättnadens suck.

Liberalerna riskerade att åka ur EU-parlamentet. På partiets valvaka var nervositeten stor när det preliminära valresultatet presenterades vid 23-tiden.

L hamnade på 4,1 procent, en hårsmån över fyraprocentsspärren.

– Vi är besvikna, vi hade velat ha fler röster, säger partiledare Jan Björklund. (TT)

Världen

Sju barn dödades i en attack mot Jemens tredje största stad Taiz förra veckan, uppger FN:s barnfond Unicef. Offren ska ha varit mellan 4 och 14 år.

"Den här attacken ökar antalet dödade och skadade barn i den ökade eskalationen nära Sanaa och i Taiz till 27 under de senaste tio dagarna", skriver Unicef i ett uttalande.

Stora delar av Taiz kontrolleras av regeringstrogna styrkor, men staden är omgiven av Huthirebeller. (TT)

Åtminstone 15 fångar har mist sina liv i våldsamma sammandrabbningar i Anísio Jobim-fängelset utanför Manaus i brasilianska Amazonas, uppger regionala myndigheter.

Bråket utbröt runt 11-tiden på förmiddagen, under den dagliga besökstiden. Inga utomstående ska ha dödats i bråket.

Enligt delstatens fängelsechef Marcus Vinícius rör det sig om sammandrabbningar mellan olika fraktioner snarare än ett upplopp, skriver tidningen O Globo.

Vittnen beskriver enligt tidningen hur fångarna besköts från en helikopter, vilket Vinícius förnekar.

– Militärpolisen skulle inte skjuta människor som inte skjuter på dem, säger han enligt O Globo.

I samma fängelse dödades 56 interner i ett upplopp 2017. Brasilianska fängelser är ökänt överbelagda och ofta delvis kontrollerade av kriminella fraktioner. (TT)

Tusentals finländare samlades på Salutorget i centrala Helsingfors för att fira det osannolika VM-guldet i ishockey. Även i tidningsspalterna hyllas de finländska "Lejonen".

Armarna sträcktes i luften och spontana glädjekramar spred sig på sportbarer i Helsingfors när landslagets tredje mål gjordes och guldet var bärgat. Festen fortsatte sedan ut på gator, torg och – för vissa – i fontäner, med blåvita flaggor vajandes i luften.

Reportrar och krönikörer höll inte heller igen, när spalterna fylldes med hyllningar efter 3–1-segern mot Kanada.

Före detta Örebroforwarden Marko Anttila, som avgjorde med två av målen, kommer att kommas ihåg för alltid, skriver Vasabladets Jona Nyström. "Nu är mannen som går under smeknamnet Mörkö (Mårran) definitivt en av den finländska ishockeyns allra största hjältar", skriver han. (TT)

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.