Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Polisen utreder nattens brand i ett sågverk i Tvärskog som misstänkt mordbrand. Två gripna för stöld i Hossmo.
Rånförsök mot mack i Växjö.
Publicerad 4 mars 2019
Foto: Johan Nilsson/TT

Kalmar län

På natten till måndagen kom larm om en brand i ett sågverk i Tvärskog. SOS Alarm fick uppgift om händelsen klockan 02.21. Inledningsvis ska det brinna i en byggnad.

– Det är en fullt utvecklad brand på Tvärskog Timber. Räddningstjänst är på plats just nu, de förbereder för att skydda intilliggande byggnader så att branden inte ska sprida sig dit, säger Kicki Carlsson, operatör vid Trygghets- och larmcentralen (TLC) i Kalmar, klockan 02.50.

Då har personalen inte kontroll på branden.

– Man vet inte riktigt hur stor den är, säger Carlsson.

Vid klockan 04.15 uppger SOS Alarms händelseinformation att det är ett hyvleri som har brunnit samt att byggnader intill skadats. En ambulans är då fortfarande kvar på platsen.

Räddningstjänsten räknar med att vara kvar i ytterligare flera timmar på söndagsmorgonen. Även polis är på plats.

– Vi kommer att skriva en anmälan om mordbrand. Vi vet inte vad som har startat branden, säger Matilda Edsenius, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Kalmar.

Platsen kommer att spärras av för en teknisk undersökning när räddningstjänsten har arbetat färdigt. Ingen person har skadats, enligt polisen.

Klockan 06.13 skriver Kalmar kommun på sociala medier: ”Med anledning av branden i Tvärskog låter brandkåren meddela att den är under kontroll. Det finns ingen risk för spridning. Röken ska inte vara skadlig men bör undvikas.”

Två män greps i Hossmo söder om Kalmar klockan 04.45 på måndagsmorgonen. De misstänks ha gjort inbrott i en bil och stulit verktyg.

– Ett vittne såg att två män bar på misstänkt stöldgods. Vittnet ringde polisen som kom dit och då såg de en bil som de stannade. De två personerna och godset fanns i bilen, säger Matilda Edsenius, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Kalmar.

De gripna är två män som är födda tidigt 1980-tal samt sent 1960-tal.

Kronoberg

Vid 00.30-tiden ska Circle K på Teleborg i Växjö ha utsatts för ett rånförsök.

– En maskerad man med någon form av föremål i handen försöker forcera ytterdörren med sparkar, säger Sofie Särbring, jourförundersökningsledare vid polisen i Växjö.

Det hela skedde när ytterdörren var låst för natten. Personal i butiken slog larm.

Personen försvann innan polis kom fram. Ingen är misstänkt tidigt på måndagsmorgonen.

Brottsrubriceringen är försök till rån.

Sverige

Något exploderade och orsakade en brand i ett flerfamiljshus i Bergsjön i Göteborg natten mot måndag, rapporterar GT. Larmet kom strax efter midnatt.

– Vi vet att något har smällt och vi har en mindre brand i ventilationen i fastigheten. Men det är ytterst oklart vad det är som har smällt, säger Morten Gunneng vid Göteborgspolisen till tidningen.

Räddningstjänsten är på plats och uppger att det brinner i ett soprum. Ingen person ska ha skadats.

– Vi vet i nuläget inte vad för brottsrubricering vi hamnar i, säger Morten Gunneng. (TT)

Polis och räddningstjänst larmades på söndagskvällen till en brinnande förskola i centrala Halmstad, skriver Hallandsposten.

– Byggnaden är utom all räddning, säger brandmästare John Kvarnhäll på räddningstjänsten i Halmstad till tidningen.

Enligt polisen har man inte behövt evakuera någon person, byggnaden som brinner ligger något avsides.

Enligt räddningstjänsten beräknas insatsen pågå under hela natten. Polisen utreder händelsen som mordbrand. (TT)

Världen

Minst 22 personer, några av dem barn, har dött efter att en tornado dragit över Alabama i södra USA.

Ett 40-tal personer vårdas på sjukhus, några av dem är allvarligt skadade och räddningspersonal befarar att det kan finnas fler offer.

– Utmaningen ligger i mängden rasmassor som ligger där husen en gång stod. Så här mycket kan jag inte minnas att vi någonsin sett, säger Jay Jones, sheriff i Lee County, till en lokal tv-kanal.

Alabamas guvernör Kay Ivey varnar på Twitter att fler stormar kan vara på väg över området och att det väntas minusgrader i stora delar av Alabama.

En annan tornado slog ut strömmen för över 20 000 personer i Georgia, och både där och i Florida och South Carolina varnas för fler tornador under det kommande dygnet. (TT)

USA flyttar under måndagen alla uppgifter som tidigare utförts på generalkonsulatet i det palestinskt styrda Jerusalem till landets nya kontroversiella Israel-ambassad i staden.

Beslutet togs i oktober i fjol, men först på söndagen, dagen före flytten, meddelade amerikanska UD när det ska ske.

Washington talar om en effektiviseringsåtgärd men palestinier har tidigare fördömt åtgärden som en belöning till Israel för "kränkningar och brott". (TT)

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.