Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Halt i södra Sverige, SMHI varnar. Tre viltolyckor i Kronoberg.
Publicerad 29 november 2018
Foto: Johan Nilsson/TT

Kronoberg

Under natten till torsdagen ska tre viltolyckor ha inträffat i länet. Ingen person ska dock ha skadats fysiskt, enligt polisen.

Annons

Sverige

SMHI varnar för plötslig ishalka under morgonen i sydligaste och västra Sverige.

En klass 1-varning är utfärdad för Västra Götalands län, Hallands län, Jönköpings län, Kronobergs län och Skåne (utom Österlen).

Samtidigt ligger det en klass 1-varning för snöfall i Värmland, där det kan komma upp till en decimeter snö. I Värmland väntas snöfallet övergå till regn under kvällen, vilket gör att det finns risk för halka. (TT)

En sophög vid Rödjorna återvinningsstation utanför Skara brinner sedan midnatt, rapporterar flera medier.

– Det kommer nog att pågå här fram på morgonen, kanske även under förmiddagen, säger Tony Engdahl vid Samhällsskydd mellersta Skaraborg, till SVT Nyheter Väst.

Orsaken till branden är inte känd. Soporna skulle till bränning vid värmeverket.

Vid 04-tiden på torsdagsmorgonen säger räddningstjänsten att situationen är någorlunda under kontroll.

– Det är ingen fara med spridningsrisk. Den ligger ganska isolerat. Det blåser åt rätt håll, så det finns inget som gnistregnet kan fara till, säger Engdahl till SVT. (TT)

En kvinna i 55-årsåldern har omkommit i en krock med ett godståg i Norbergs kommun i Västmanland, uppger polisen.

Annons

– Vi har nu lämnat olycksplatsen, säger Johan Sohlberg, befäl vid polisen i region Mitt.

Trafikverkets presskommunikatör Katarina Wollfram säger till Expressen att det framför allt är godståg som trafikerar sträckan och att myndigheten nu ska utreda olyckan. Enligt polisen har korsningen bommar. (TT)

Världen

Omkring 10 000 människor tvingades evakuera i tyska Köln efter att en odetonerad bomb från andra världskriget upptäckts.

Förutom bostäder omfattas även ett sjukhus, äldreboende och ett asylcenter av evakueringsordern. Förflyttningarna drog ut på tiden, eftersom många behövde hjälp att ta sig bort från platsen. Enligt Deutsche Welle fick oskadliggörandet av bomben skjutas upp vid två tillfällen på grund av det.

En bit in på torsdagsdygnet meddelade myndigheterna att bomben var desarmerad och kunde föras bort från platsen, och att alla kunde återvända.

Blindgångaren upptäcktes i närheten av en motorvägsavfart och ett område på en kilometer från platsen berördes av evakueringen, skriver express.de. Enligt DW rörde det sig om en amerikansktillverkad bomb på 200 kilo. (TT)

Ukrainska soldater gräver skyttegravar och packar ryggsäckarna med nödransoner och ammunition efter att undantagstillstånd förklarats i stora delar av landet.

Även om soldaterna stridit sedan 2014 mot proryska rebeller i östra Ukraina innebär beslutet en upptrappning.

– Under undantagstillståndet så håller vi noga uppsikt över fienden. Vi har satt upp flera observationsposter, säger soldaten Timokha, som är posterad närheten av Azovska sjön. (TT)

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons