1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Misstänkt drograttfylleri i Torsås, hus totalförstört i Lilla Edet och förlängda riktlinjer för social distansering i hela USA.
Foto: Johan Nilsson/TT

Småland

Under söndagskvällen kontrollerades en bil i Torsås av polis. Senare under natten fick polis syn på bilen igen, då ville föraren inte stanna bilen. Misstänks för drograttfylla.

Vid 01-tiden under natten till måndagen fick polis syn på fordonet som man tidigare under söndagen kontrollerat.

– Då ville föraren inte stanna fordonet. Men det rörde sig inte om några särskilt höga hastigheter utan bilen verkade ha problem, säger Christer Karlsson, jourhavande förundersökningsledare hos polisen i Kalmar.

Det ska ha läckt vätska från motorutrymmet och även kommit en del rök.

När bilen till slut stannade upptäckte man att det satt en annan förare än vid tidigare kontroll. Föraren som är i 35-årsåldern misstänks för drograttfylla och olovlig körning.

Sverige

Ett bostadshus i Lilla Edet har totalförstörts i en brand, uppger polisen.

– Vi utesluter inte att någon kan ha befunnit sig i huset. Branden var så pass omfattande så det har inte kunnat gå att titta närmare på det just nu, säger Morten Gunneng vid polisen vid 03-tiden.

Larmet kom vid 22.14 på söndagskvällen.

– Huset som var drabbat förintades i stort sett, men sedan har man lyckats rädda kringvarande hus, säger Gunneng.

Polis och räddningstjänst är kvar under natten för eftersläckning. Händelsen utreds som en mordbrand. (TT)

Strax före klockan 03.30 kom flera larm om en smäll i centrala Lund, skriver Sydsvenskan. Enligt uppgifter från SOS Alarm är en lokal rökfylld.

– Räddningstjänsten har varit där men har lämnat ganska snabbt. Det är polisen som äger händelsen nu, säger Ola Åström på SOS Alarm till SVT Nyheter Skåne.

Det finns inte några uppgifter om personskador. (TT)

Efter det att två personer i personalen konstaterats vara smittade av coronaviruset väljer Jönköpings största grundskola, Junedalsskolan, att hålla stängt den kommande veckan, skriver Jönköpings-Posten.

Beslutet fattades sent på söndagskvällen efter det att skolan nåtts av informationen om smittan.

"I samråd med Region Jönköpings smittskyddsläkare och skolläkare har Junedalsskolan därför beslutat att bedriva distansundervisning under vecka 14 med start måndag 30 mars", skriver skolan i ett mejl till barnens föräldrar, enligt tidningen.

Det betyder att Junedalsskolan kommer att vara stängd fram till påsklovet nästa vecka. På skolan går drygt 820 elever i både grundskola och grundsärskola och undervisningen i grundsärskolan kommer att fortsätta som vanligt. (TT)

Världen

President Donald Trump förlänger riktlinjerna för social distansering i hela USA till den 30 april.

Därmed överger han sin av experter kritiserade förhoppning att kunna häva nedstängningen av landet till påsk.

Samtidigt säger han att kulmen av antalet avlidna i covid-19 i USA antagligen nås om två veckor. Enligt Washington Post har 2 300 personer avlidit i USA, och 130 000 fall har bekräftats. (TT)

Kryssningsfartyget Zaandam fortsätter att leta efter en hamn att få lägga till i. Senast i raden att avvisa fartyget är Fort Lauderdale i USA och läget ombord blir allt mer ansträngt.

De runt 1 400 passagerarna ombord det coronadrabbade fartyget hade hoppats att få gå i land i Floridastaden, men borgmästare Dean Trantalis har nu satt stopp för de planerna.

"Inga försäkringar om att de (passagerarna) kommer att eskorteras från fartyget till sjukhus eller sättas i karantän har kommit. Det är helt oacceptabelt", skriver Trantalis på Twitter.

Zaandam har inte varit i hamn sedan den 14 mars, då flera sydamerikanska hamnar har vägrat låta fartyget lägga till.

Zaandam lämnade Buenos Aires i Argentina den 7 mars och skulle ha anlänt till San Diego två veckor senare. Men efter ett stopp i Chile den 14 mars har ingen hamn låtit fartyget lägga till. 42 personer av de 1 800 ombord rapporteras ha fått influensaliknande symptom.

Fyra personer ombord på fartyget har avlidit, varav en svensk, och ytterligare två har insjuknat i covid-19, enligt rederiet Holland America. (TT)

Läs mer

Sport

Samuel Holmén avgjorde och hyllade Kalmar FF

”De spelar ungefär som vi vill med mycket energi, hög press och snabba omställningar.”

Sport

KFF tappar i slutet – det oroar Nanne Bergstrand

”Antingen är vi inte koncentrerade eller är inte alla spelare tillräckligt tränade eller är det en tillfälligheter.”

KFF–Elfsborg

KFF föll tillbaka och föll tungt igen

”Vad det beror på vet jag inte.”

Kalmar

X-teams ledare inblandad i ”våldsincident” på anstalt

32-åringen ska ha slagit en medintagen i huvudet på anstalten Salberga.

Tv

Här kan du se Peter och Tova Glyts konsert på Söderport i kväll

Peter och Tova Glyt spelar live – nästan 200 på väntelista.

Öland

Ovanligt stilla Victoriadagar: ”Det är klart att det känns tråkigt”

För första gången på 40 år blir det ovanligt tyst och tomt på Victoriadagarna. De som vill vara med och fira får göra det framför tv:n. Det gäller till och med Kay Wiestål.