Här är nattens händelser

Nattens nyhetsrubriker lokalt, nationellt och internationellt.
Nyheter • Publicerad 4 februari 2018
Foto: Johan Nilsson/TT

Kalmar län

Två personer, en man i 50-årsåldern och en kvinna i 30-årsåldern, greps vid ett-tiden på Kammartorpsvägen i Ankarsrum, misstänkta för inbrott på ett företag.

Genom att klippa upp ett staket hade de tagit sig in på området och plockat på sig stöldgods i form av bland annat kopparmaterial.

Efter att ett larm gått till företaget i fråga kontaktades polisen, som befann sig i närheten och kunde gripa personerna på brottsplatsen.

Sverige

Fyra personer har knivskadats på en fest i en villa i Avesta i Dalarna, skriver Aftonbladet.

– En person kommer till festen och får på något sätt spel. Jag vet inte varför han blir så arg, men han knivskär fyra personer, säger Per Vikman, vakthavande befäl vid polisregion Bergslagen, till TT.

De fyra är förda till sjukhus, utan livshotande skador.

– Det är en som är knivskuren i handen, en som har ett sticksår i axeln och två som är skurna i både ben och hand, säger Vikman.

Den misstänkte gärningsmannen, som är i 30-årsåldern, har gripits misstänkt för mordförsök. Vilken relation han har till de knivskurna är oklart. (TT)

Polishusen i Malmö bevakas just nu av poliser med förstärkningsvapen, rapporterar flera medier.

Säkerheten är förstärkt sedan i fredags, bekräftar Anna Göransson, informatör vid polisregion Syd.

– Vi kommer att ha förstärkt bevakning av polishusen framöver med anledning av utredningsinsatser mot kriminella. Det är inget vi går in på i nuläget, för det är spaningsinsatser i känsliga ärenden, säger hon till TT.

Göransson betonar att det inte handlar om risker för allmänheten, utan om de attentat som skett mot polisen. Det har dock inte kommit in något konkret, aktuellt hot.

– Det handlar om att det finns en latent hotbild mot polisen med tanke på attentaten vi haft. Vi tar det på allvar och höjer därför säkerheten, säger hon.

I slutet av december exploderade en polisbil utanför polisstationen på Sallerupsvägen i Malmö. I mitten av januari kastade någon in en sprängladdning mot polisstationen i Rosengård. (TT)

Världen

Ekvatorialguineas president Teodoro Obiang Nguema har upplöst landets regering, enligt ett dekret som lästs upp i statlig tv. Bland dem som inte längre har någon makt finns premiärministern och hans tre vice premiärministrar.

Landet gick till val i november förra året. Det styrande partiet PDGE vann stort, vilket oppositionen kallat valfusk. En ny regering väntas tillkännages inom de närmaste dagarna.

75-årige Teodoro Obiang Nguema har suttit vid makten i landet i över 38 år och har under den tiden utsatts för flera kuppförsök. Han har anklagats för förtryck av motståndare samt valfusk och korruption. De senaste veckorna har han avskedat fyra högt uppsatta regimföreträdare, som misstänks för att ha varit delaktiga i en statskupp som enligt presidenten avvärjdes i december.

Ekvatorialguinea är en av Afrikas största oljeproducenter söder om Sahara. En stor del av befolkningen lever i fattigdom. (TT)

I Mexiko har myndigheterna omhändertagit över 300 migranter från Centralamerika som skulle smugglas vidare till USA utan tillräckligt med vatten eller mat.

Den största gruppen, 198 personer, hittades ihopträngda i en lastbil i Tamaulipas nära gränsen mot den amerikanska delstaten Texas. Av dem var 78 barn.

Migranterna från Guatemala, Honduras och El Salvador hade inte tillräckligt med ventilation, mat eller vatten, enligt migrationsmyndigheten. (TT)

Fredrik TanoSkicka e-post
KB/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.