Här är nattens händelser

Nattens huvudrubriker - lokalt och i omvärlden
Publicerad 8 november 2017
Foto: Johan Nilsson/TT

Kalmar län

Polisen rapporterar om en stilla och lugn natt i länet.

Kronoberg

Även i Kronoberg har natten varit utan händelser, uppger polisen.

Sverige

Miljöpartiets riksdagsledamot Anders Schröder vill diskutera en legalisering av cannabis.

Nu bjuder han in till ett seminarium i riksdagen för en öppen diskussion under rubriken "Bortom repressiva åtgärder – alternativ för att motverka skadorna av narkotika", där en av frågorna som ska debatteras är en legalisering av cannabis, som skulle göra det tillåtet att både köpa och sälja drogen.

Ett av argumenten är att det kan minska våldsbrottsligheten, menar Schröder. Han har dock inte sitt eget förbund bakom sig.

– Vi står bakom dagens restriktiva narkotikapolitik. Vi vill inte legalisera cannabis, vi tror att det skulle öka missbruket och skadorna av haschrökning, säger partiets narkotikapolitiske talesperson Stefan Nilsson till Sveriges Radio Ekot. (TT)

En hund har belagts med koppeltvång efter en incident med en travhäst förra veckan.

Valpen var ute och gick med sin ägare i södra delarna av Umeå när den fick syn en kusk som var ute och tränade med en unghäst.

Hunden sprang emot ekipaget och började skälla vilket gjorde att hästen blev så rädd att den sparkade sönder vagnen och kusken var nära att ramla ur, skriver Västerbottens-Kuriren.

Den skenande unghästen lyckades så småningom stoppas med hjälp av en framförvarande äldre häst.

Hundägaren har lämnat in en överklagan mot koppeltvånget. (TT)

Världen

USA:s president Donald Trump varnade Nordkorea att inte underskatta USA, i samband med ett tal under avslutningen på besöket i Sydkorea.

I talet till nationalförsamlingen i Seoul, som riktar sig till Nordkorea, uppmanar han länder i hela världen att isolera Nordkorea genom att inte ge "någon form av stöd, hjälp eller acceptans".

Trump hade planerat ett oanmält besök vid den demilitariserade zonen DMZ mellan Sydkorea och Nordkorea, men besöket blev inte av på grund av dåligt väder. Han skulle ha besökt DMZ i sällskap med Sydkoreas president Moon Jae-In, enligt Trumps talesperson Sarah Sanders. (TT)

Frankrikes regering meddelar att landets mål att minska andelen energi från kärnkraft med 50 procent till år 2025 förmodligen inte kommer att nås.

Miljöminister Nicolas Hulot säger att det "kommer att bli svårt att hålla tidplanen till 2025 utan att återgå till energi från fossila bränslen".

Tidplanen fastslogs för två år sedan av den förra socialistregeringen. I en kommentar till uttalandet uppmanar Greenpeace Hulot att tänka om: "Det är inte genom att stödja kärnkraft som kampen mot klimatförändringar kommer att snabbas på". (TT)

Cecilia Karlsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.