Annons

Här är alla de svenska fallen

Än så länge har 24 personer insjuknat i det nya coronaviruset i Sverige.
Detta är vad vi vet om fallen.
Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Coronaviruset (TT) • Publicerad 3 mars 2020 • Uppdaterad 4 mars 2020
Västra Götalandsregionen har pressträff på Sahlgrenska universitetssjukhuset med anledning av det första bekräftade fall av det nya coronaviruset i regionen. Arkivbild.
Västra Götalandsregionen har pressträff på Sahlgrenska universitetssjukhuset med anledning av det första bekräftade fall av det nya coronaviruset i regionen. Arkivbild.Foto: Thomas Johansson/TT

Wuhanresenären

Den 31 januari upptäcks det första svenska fallet i Region Jönköping. Det är en kvinna i 20-årsåldern som har besökt staden Wuhan i Kina, varifrån viruset först började spridas. Hon konstateras vara smittad med viruset en vecka efter att hon landat i Sverige. Enligt Folkhälsomyndighetens kartläggning av kvinnans kontakter har hon inte utsatt andra i Sverige för risk att smittas.

Annons

Första fallet i Göteborg

Den 26 februari, nästan en månad efter det första fallet, testar en man i 30-årsåldern positivt för viruset på Sahlgrenska i Göteborg Mannen har besökt norra Italien, vilket är det värst drabbade virusområdet i Europa. Mannen insjuknade tre dygn efter att ha återvänt till Sverige, enligt sjukvården.

Virus från Italien

Den 27 februari meddelar sjukvården på kvällen att ytterligare fem personer har smittats av det nya coronaviruset.

Tre av dem rör personer i Västra Götaland, samtliga i 30-årsåldern. Två av dem har haft nära kontakt med den person som tidigare visat sig vara smittad i regionen som smittades i Italien. De har hittats via aktiv smittspårning.

Den tredje personen har nyligen själv varit i norra Italien.

De två övriga rör en medelålders kvinna i Stockholm som en vecka tidigare har kommit hem från en resa i Iran, hon blir det första fallet i Stockholm, samt en kvinna i Uppsala län som exponerats för viruset när hon varit i Tyskland. Själv säger kvinnan att hon smittats av en person från Italien.

Smittan från Iran

Den 28 februari konstateras ytterligare fyra personer i Sverige vara smittade av det nya coronaviruset. Två av dem i Region Stockholm och ett fall vardera i Region Uppsala och Region Jönköping.

De två personer som smittats i Stockholms län är närstående till den medelålders kvinna som bekräftades smittad dagen innan, efter en resa till Iran. Iran pekas nu ut som ett av de hårdast drabbade länderna. Personerna hålls isolerade, meddelar sjukvården.

Annons

Även det nya fallet i Uppsala rör en person som har varit i Iran. Vården meddelar att smittspårning i det fallet har inletts.

Jönköpingsfallet är en man i 50-årsåldern som har besökt norra Italien. Han kom till Sverige den 24 februari, insjuknade den 25 och kontaktade då infektionskliniken i Jönköping, där han testades dagen därpå.

Fallet har ingen koppling till det första fallet i Jönköping från den 31 januari.

Fall 12 och 13

Lördagen den 29 februari konstateras ytterligare två fall, det ena i Västra Götaland och det andra i Stockholmstrakten. Den nya person som smittats i Stockholms län har koppling till den medelålders kvinna som hade rest i Iran, och har upptäckts tack vare smittspårning.

Fall nummer fem i Västra Götalandsregionen har själv smittats i Iran, och har inga kopplingar till tidigare identifierade fall i Sverige. Smittskyddsläkaren Peter Ulleryd beskriver kontaktspårningen i det nya fallet i Västra Götalandsregionen som "begränsad" i omfattning.

Fall 14

Den 1 mars bekräftas ett sjätte fall i Västra Götaland – nationellt det 14:e fallet. Personen, som har smittats i norra Italien, upptäcktes via smittspårning föranledd av tidigare fall.

Fall 15

Den 2 mars bekräftas ytterligare en person i Region Stockholm smittad med coronaviruset. Personen kom nyligen till Sverige från norra Italien, och vårdas på Karolinska universitetssjukhusets infektionsklinik.

Annons

Nio nya fall den 3 mars

Den 3 mars konstateras först ett nytt fall i Jönköpings län. Det är en kvinna i 50-årsåldern som varit på samma resa i Italien som den man som tidigare bekräftats vara smittad i regionen.

Hennes symptom beskrivs som milda. Kort därefter kommer bekräftelse om ytterligare tre fall i Västra Götaland. Alla tre har varit på resa i Italien och bedöms ha en mild sjukdomsbild.

Vid lunchtid bekräftas också ett första fall i Region Skåne och fyra nya fall i Region Stockholm. Alla har rest i Italien.

Totalt har 24 personer bekräftats smittade i Sverige: tre i Region Jönköping, nio i Västra Götaland, nio i Region Stockholm, två i Region Uppsala och en i Region Skåne.

Sahlgrenskas provtagningstält utanför infektionskliniken på Östra sjukhuset i Göteborg. Tältet sattes upp fredagen 28 februari. Arkivbild.
Sahlgrenskas provtagningstält utanför infektionskliniken på Östra sjukhuset i Göteborg. Tältet sattes upp fredagen 28 februari. Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT
Presskonferens i Solna med anledning av nya bekräftade fall av coronaviruset. Bild från den 27 februari.
Presskonferens i Solna med anledning av nya bekräftade fall av coronaviruset. Bild från den 27 februari.Foto: Jonas Grönvik/TT
Anslag med information om coronaviruset sars-cov-2 uppsatt utanför hissarna på Maria Sjukhus på Södermalm i Stockholm. Arkivbild.
Anslag med information om coronaviruset sars-cov-2 uppsatt utanför hissarna på Maria Sjukhus på Södermalm i Stockholm. Arkivbild.Foto: Mats Schagerström/TT

Sars-cov-2

Coronaviruset, sars-cov-2, smittar genom nära kontakt med människor.

Det brukar kallas droppsmitta och bygger på att någon som är sjuk har virus i sina luftvägar och slemhinnor som hamnar på någon annan. Det kan smitta till exempel genom att du nyser och någon står nära dig, eller genom att någon får det på händerna och sedan tar sig i ansiktet.

För att det ska vara hög risk för att smittas krävs det att man är nära (närmare än två meter) någon under längre tid, där en gräns har satts vid 15 minuter av EU:s smittskyddsmyndighet ECDC.

Det är väldigt osannolikt att bli smittad bara genom att passera någon utomhus eller stå bredvid någon en kort stund i kollektivtrafiken, enligt Folkhälsomyndigheten.

Det första bekräftade fallet av det nya coronaviruset, som döpts till sars-cov-2, och som ger upphov till sjukdomen covid-19, rapporterades i den kinesiska storstaden Wuhan den 31 december 2019.

Det finns enligt Världshälsoorganisationen WHO varken vaccin mot viruset eller effektiva behandlingar för att bromsa sjukdomsförloppet, som i de värsta fallen slutar i dödlig lunginflammation.

Hittills har sars-cov-2 smittat drygt 90 000 personer, varav drygt 3 000 har dött.

Källor: Folkhälsomyndigheten och WHO

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons