Annons

Här är alla de svenska fallen

Minst 161 personer har insjuknat i det nya coronaviruset i Sverige. Många har kopplingar till varandra.
Detta är vad vi vet om fallen – från region till region.
Coronaviruset • Publicerad 7 mars 2020
Ambulanspersonal gör hembesök hos personer som misstänks vara smittade av coronaviruset i Stockholm. Arkivbild.
Ambulanspersonal gör hembesök hos personer som misstänks vara smittade av coronaviruset i Stockholm. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Region Stockholm: 101 fall

Det första coronafallet i Stockholmsområdet konstateras den 27 februari. Den drabbade är en medelålders kvinna som en vecka tidigare har kommit hem från en resa i Iran.

Annons

Under de två efterföljande dagarna smittas ytterligare tre personer av kvinnan. Två av dem är närstående till henne och hålls isolerade, meddelar sjukvården, och den tredje har upptäckts tack vare smittspårning. Iran pekas vid det här laget ut som ett av de hårdast drabbade länderna.

Den 2 mars bekräftas ytterligare en person i Region Stockholm smittad med coronaviruset. Personen, som nyligen kom till Sverige från norra Italien, vårdas på Karolinska universitetssjukhusets infektionsklinik.

Dagen efter bekräftas totalt tio nya fall i Region Stockholm. Åtta av personerna har rest i Italien, och en är närstående till en av de resande. Den tionde personen anlände nyligen från Iran. Det finns ingen koppling till tidigare fall i Stockholm.

Den 4 mars meddelar Region Stockholm att ytterligare 16 personer bekräftats smittade. Enligt regionens pressmeddelande vårdas patienterna "isolerat".

På kvällen den 5 mars berättade regionen att 28 personer till smittats. 14 av dem har antingen smittats i Italien eller varit i direkt kontakt med någon som smittats i Italien.

Den 6 mars konstaterades ytterligare 21 smittade personer i regionen. Samma antal noterades också den 7 mars.

Region Skåne: 17 fall

Det första fallet av coronaviruset i Skåne konstateras den 3 mars. En man i 25-årsåldern har insjuknat efter en resa i Italien. Han mår efter omständigheterna väl, enligt sjukvården, och vårdas i isolering på infektionsverksamheten på Skånes universitetssjukhus i Lund. Regionen har inlett smittspårning för att hindra spridning.

Dagen efter, den 4 mars, konstateras det andra fallet i Skåne, en kvinna i 45-årsåldern som varit på resa i norra Italien. Det finns inget samband mellan de två fallen i Skåne.

Den 5 mars meddelar Region Skåne att ytterligare sju personer har smittats av viruset efter att ha varit på resa i norra Italien. Ingen av dem är allvarligt sjuk, enligt vården, och de hålls isolerade i sina hem för att undvika smittspridning.

Annons

Ytterligare fem personer konstaterades smittade den 6 mars. Samtliga fem personer har varit i norra Italien och hålls isolerade i sina hem. Ingen av dem är allvarligt sjuk.

Den 7 mars hade antalet smittade ökat till 17.

Region Västra Götaland: 14 fall

Den 26 februari, nästan en månad efter det första fallet i landet, testar en man i 30-årsåldern positivt för viruset på Sahlgrenska i Göteborg. Mannen har besökt norra Italien.

Dagen efter meddelar sjukvården att ytterligare tre personer i Västra Götaland, samtliga i 30-årsåldern, har smittats av det nya coronaviruset. Två av dem upptäcktes via aktiv smittspårning kopplat till det första fallet i Göteborg. Den tredje har nyligen själv varit i norra Italien.

Fall nummer fem i Västra Götalandsregionen har smittats i Iran, och har inga kopplingar till tidigare identifierade fall i Sverige. Den 1 mars bekräftas ett sjätte fall i Västra Götaland. Personen, som har smittats i norra Italien, upptäcktes via smittspårning föranledd av tidigare fall.

Tre personer i Västra Götaland som har varit på resa tillsammans i Italien konstateras smittade av viruset den 3 mars. Dagen efter meddelar sjukvården att ytterligare två personer i regionen har smittats efter att en har varit i Italien och den andra i Iran.

Den 5 mars meddelar regionen att en första smittad person bekräftats i Borås. Det är en person som rest i norra Italien.

Den 6 mars bekräftades ytterligare två smittade personer, varav en varit i Italien och en i Iran.

Region Värmland: 13 fall

Annons

Den 4 mars upptäcktes de första fallen av viruset i Värmland. De två smittade personerna tillhör samma familj, är i 50-årsåldern och har insjuknat efter en resa i norra Italien. Deras symptom är lindriga och personerna mår efter omständigheterna bra, men hålls kvar på infektionskliniken för observation, enligt sjukvården.

En dag senare rapporterade regionen att tre nya fall bekräftats. Några av dem har koppling till tidigare fall och har identifierats via smittspårning.

Den 6 mars konstaterades åtta nya fall i Värmland.

Region Jönköping: 8 fall

Sveriges allra första fall upptäcktes i Region Jönköping den 31 januari. Det är en kvinna i 20-årsåldern som har besökt staden Wuhan i Kina, varifrån viruset först började spridas. Hon konstateras vara smittad med viruset en vecka efter att hon landat i Sverige. En dryg månad senare bedöms hon vara kliniskt friskt och är därmed den första svenska patienten som också tillfrisknat efter att ha smittats av viruset.

Två andra coronafall i Region Jönköping konstateras den 28 februari respektive den 3 mars, men de har ingen koppling till det första fallet. Det rör sig om en man och en kvinna, båda i 50-årsåldern, som varit på resa i Italien tillsammans.

Den 6 mars konstaterades ytterligare fem personer vara smittade i regionen. Det är tre personer som rest i norra Italien och två som haft nära kontakt med en person som tidigare bekräftats vara smittad.

Region Uppsala: 5 fall

Den 27 februari smittades en kvinna i Uppsala län som exponerats för viruset när hon varit i Tyskland. Vården meddelar att smittspårning i det fallet har inletts. Själv säger kvinnan att hon smittats av en person från Italien.

Dagen efter konstateras det andra fallet i Uppsala, som drabbat en person som har varit i Iran. Även i det fallet har smittspårning inletts.

Annons

Den 5 mars berättade regionen att två personer till testats positivt för coronaviruset. Båda är i medelåldern och har besökt norra Italien. Ingen av dem behöver sjukhusvård, utan de är isolerade i sina hem.

Ytterligare ett fall i regionen konstaterades på fredagen.

Region Gävleborg: 2 fall

5 mars framkom det att en person i Gävleborg smittats av viruset. personen kom nyligen hem från norra Italien och insjuknade i feber, men mår enligt Region Gävleborg förhållandevis bra. Personen har följt rekommendationerna och hållit sig hemma.

Den 7 mars bekräftades att ytterligare en person, som också varit i norra Italien, i regionen har smittats.

Region Örebro: 1 fall

Den 4 mars fick Örebro sitt första fall.

Personen har varit i norra Italien och insjuknade under tisdagen. Patienten har lindriga besvär och befinner sig på infektionskliniken på Universitetssjukhuset i Örebro.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons